Istraživanje: Razlozi zbog kojih psujemo

Psovanje je kao jedan oblik vrištanja. Ono je potreba koja nam se javi u situacijama velikog uzbuđenja i intenzivnih neugodnih emocija.

Psovanje za nas ima efekat katarze, oslobađa nas od neugodnih emocija. Uz psovku se lakše nosimo sa fizičkim ili psihičkim bolom, ljutnjom i frustracijom, piše portal “InsideOut.hr”.

Pobuna i stil komunikacije

Kad smo bili mali, psovke i neke teme su bile zabranjene od strane roditelja, pa se tako na korišćenje psovke gleda kao na neku vrstu pobune. Iz toga bismo mogli da zaključimo da je u svijetu odraslih dozvoljeno psovati pa djeca koriste psovke kao ulaz u taj svijet. Psovanje je povezano i sa našom ličnošću. Tako su ekstravertne ličnosti tipa A koje karakteriše nestrpljivost sklonije psovanju od drugih. Osobe koje imaju jako izražene osobine savjesnosti psuju manje.

Ali, problem je što nas drugi ne doživljavaju tako i većinom vide samo da smo bezobrazni, “dugog jezika” i nepristojni. Koliko psujemo zavisi i od toga sa kim smo u društvu, da li se bavimo nekim stresnim poslom i slično.

Uticaj na druge

Psovanjem privlačimo pažnju i šokiramo druge ljude. Na neki način ih guramo od sebe i stvaramo određenu pauzu u komunikaciji. Upravo je možda ta pauza izazvana šokom zbog našeg psovanja ono što svjesno ili nesvjesno želimo. Jedini način da se spriječi navala psovki je da se udaljimo koji korak unazad. Taj uticaj je dodatno izražen kad žene psuju jer je korištćenje psovki kod muškaraca prihvatljivije u društvu. Žene psovanjem mogu da naglase svoj autoritet u društvu, da stanu rame uz rame sa muškim kolegama.

Uspostavite kontrolu

Kod psovanja postoji velika neravnoteža u toleranciji. Često je u redu da neko na visokoj poziciji u kompaniji koristi psovke u svom rječniku, ali osoba koja dolazi na razgovor za posao ne može nikako to sebi da dopusti.

Psovke koje koristimo mogu biti reakcija na neki događaj. Ali, mogu ukazivati i na neku našu unutrašnju priču, na primjer, kako mi vidimo sebe ili koje je naše mjesto u porodici. Moglo bi biti zanimljivo da se zapitamo zašto koristimo upravo psovke koje koristimo.

Izmislite neke svoje “mekše” izraze koje ćete koristiti umjesto psovki. Oni mogu biti i duhoviti pa tako i nasmijati ljude umjesto da ih šokiraju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.