Izbor Napolitana za jedne nada, za druge propast

Reizbor Đorđa Napolitana na mjesto predsjednika Italije podijelio mišljenja italijanskih medija.

Italijanski dnevni listovi danas različito komentarišu ponovni izbor Đorđa Napolitana za predsjednika Italije, a ocjene se kreću od navoda da za Italiju sada ima “nade”, dok neki vjeruju da je zemlja suočena s “pravom propašću”.

List “Stampa” naglašava da je Napolitano prvi šef države u istorji Italije koji će tu dužnost obavljati dva puta zaredom, i ocjenjuje da njegov ponovni izbor za predsjednika predstavlja “propast” za zemlju.

“Dakle, novi predsjednik je Đorđo Napolitano. Nevjerovatno, jednostavno nevjerovatno”, piše u uvodnom tekstu “Stampa” i navodi da “osam nedjelja pregovora, hiljade sastanaka i telefonskih razgovora” nije bilo dovoljno da se partije slože i izaberu nekog “u koga bi svi imali povjerenja”.

List ocjenjuje da izbor Napolitana predstavlja “pravu propast”, kako za političke snage u zemlji, tako i za građane koji se, kako se navodi, u posljednja dva mjeseca suočavaju sa sve ozbiljnijim socijalnim i ekonomskim problemima.

S ovakvom ocjenom ne slaže se najtiražniji italijanski list “Coriere della sera”, koji u svom uvodnom tekstu navodi da Italija sada ima čemu da se nada.

Komentator lista “Il Sole-24 Ore” nije tako optimističan i izražava nadu da izbor Napolitana nije “aspirin” za sniženje temperature i da ne znači samo kupovinu vremena kako bi se odložilo rješavanje problema u zemlji. Đorđo Napolitano juče je ponovo izabran za predsjednika Italije, što predstavlja istorijski presedan, pošto je on prvi šef države u istoriji zemlje koji će tu dužnost obavljati dva puta.

Poslije jučerašnjih zahtjeva većine stranaka da Napolitano prihvati drugi mandat na mjestu šefa države, italijanski predsjednik je odlučio da to učini i pomogne zemlji da izađe iz političke krize u kojoj se nalazi zbog nemogućnosti formiranja nove vlade.

Parlament je pet puta glasao i ni jedan kandidat nije dobio potreban broj glasova, pošto je veliki dio listića bio prazan.

Lider “Pokreta pet zvjezdica”, stranke treće po snazi u parlamentu, Bepe Grilo, oštro se usprotivio odluci Napolitana da prihvati drugi mandat, ocjenjujući da se radi o “državnom udaru” i pozvao Italijane da se odmah okupe u milionskom broju na protestu u Rimu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.