Izjave Kurtija i Mustafe: Novi pokušaj dogovora ili prebacivanje krivice

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je danas da je formiranje Vlade Kosova u rukama Demokratskog saveza Kosova, dok je lider te stranke Isa Mustafa istakao da pobednik izbora određuje datum, međutim, kako piše Gazeta Ekspres, nije jasno da li je to nov pokušaj za dogovor ili je prebacivanje krivice.

Kurti je danas ponovo prebacio teret na Mustafu i DSK zbog kašnjenja u formiranju vlade. Prema njegovim rečima, drugoplasirana stranka bi trebalo da odredi datum o uspostavljanju nove vlade.

“Predsednik Kosova određuje datum konstituisanja Skupštine, a ne formiranja Vlade. Formiranje vlade određuje neko drugi. Meni datum za formiranje vlade određuje Demokratski savez Kosova, a ne predsednik Kosova”, istakao je Kurti posle sednice Generalnog odbora Samoopredeljenja.

Takođe, Kurti je potvrdio da ove godine neće biti nove vlade, već u januaru, kada će se dogovoriti sa DSK oko podele državnih funkcija.

“U januaru je pred nama postizanje sporazuma sa DSK”, poručio je Kurti.

Lider Samoopredeljenja je naglasio da i da je DSK odbacila poziciju predsednika parlamenta, koju je preuzeo potpredsednik Samoopredeljenja Glauk Konjufca.

Sa druge strane, Mustafa je odmah nakon toga odgovorio Kurtiju, istakavši da Samoopredeljenje nosi teret da odredi i utvrdi datum formiranja vlade, a ne njegova stranka.

“DSK ne postavlja datume. Datume utvrđuje stranka koja je izašla kao pobednik na izborima, stranka koja dobija mandat za formiranje vlade. Međutim, DSK insistira na što skorijem uspostavljanju institucija, ali to ne znači da će DSK nužno postati deo vlade”, naglasio je Mustafa.

Lider DSK je poručio i da je odgovornost pobednika izbora da izbegava odlaganja i eliminiše prepreke za izgradnju institucija.

“Mi smo uradili svoj posao, deblokirali smo proces, uprkos tome što nismo bili obavešteni da će Samoopredeljenje predložiti kandidata iz svoje stranke za predsednika Parlamenta”, dodao je Mustafa.

Ovo nije prvi put da posle izbora Samoopredeljenje i DSK okrivljuju jedni druge za kašnjenje u stvaranju vlade, navodi Gazeta Ekspres.

Čak su poslanici Samoopredeljenja više puta pretili novim izborima, ukoliko DSK ne bude rešena da uđe u vladu i preuzme pozicije koje joj je dodelilo Samoopredeljenje, navodi se dalje.

Stranka Aljbina Kurtija na izborima 6. oktobra osvojila je 29 poslanika, dok je stranka Ise Mustafe osvojila jedno manje poslaničko mesto – 28, a za formiranje nove vlade potreban je 61 glas, odnosno još nekoliko manjinskih glasova.

Lider Samoopredeljenja je istakao da je obezbedio glasove nesrpskih manjina, koje će glasati za njegovu vladu bez ikakvih uslova.

Prošlo je skoro tri meseca od održavanja izbora i više od mesec dana, od kada su okončane sve izborne procedure, međutim, dve stranke i dalje ne mogu da se dogovore oko podele vlasti u narednoj četvorogodišnjoj vladi, podseća Gazeta Ekspres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.