Izrečena 21 smrtna i pet doživotnih kazni

Advokati kluba Al-Ehli zadovoljni su ovakvom presudom, a o sigurnosti suda i okoline brine se 3.000 pripadnika vojske i policije.

Sud u egipatskom gradu Port Saidu donio je konačnu odluku u vezi sa slučajem Port Said, izrekavši 21 smrtnu vješanjem i pet doživotnih kazni.

Također, u procesu pod nazivom “72 optužnice” donesena je odluka i za druge osobe koje su učestvovale u ovom događaju, te je za deset osoba izrečena zatvorska kazna po 15 godina, za šest osoba po deset, zatim za dvije osobe po pet godina i za jednu osobu jedna godina zatvora, dok je 28 osoba oslobođeno optužbe.

Advokati kluba Al-Ehli zadovoljni su ovakvom presudom. O sigurnosti suda i okoline brine se 3.000 pripadnika vojske i policije.

-Port Said događaji

U neredima koji su izbili nakon utakmice 1. egipatske lige u februaru prošle godine između klubova Al-Ehli i Al-Misri život su izgubile 74 osobe, dok je preko 300 povrijeđeno.

Nakon što je 26. januara sud donio odluku o smrtnoj kazni za 21 osobu, došlo je do nereda u zemlji u kojima je smrtno stradalo preko 50, a povrijeđeno oko 400 osoba.

U posljednja četiri dana diljem Egipta organizovane su demonstracije tokom kojih je došlo i do sukoba.

Na taj način je narod izrazio nezadovoljstvo na presudu kojom je za najveću tragediju u svijetu sporta izrekao smrtnu kaznu za samo 21 osobu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.