Izvadio zub u samici i dobio odštetu od 15,5 miliona dolara

Stephen Slevin (59), koji je proveo 22 mjeseca u samici u jednom zatvoru u New Mexicu, gdje je bio toliko zanemaren da je sam sebi morao da izvadi zub jer mu nisu odobrili stomatološki pregled, dobit će odštetu od 15,5 miliona dolara.

Isplata koja mu sljeduje poslije nagodbe sa okrugom Dona Ana jedna je od najvećih odšteta u američkoj historiji koja je isplaćena jednom zatvoreniku na ime zaštite građanskih prava zatvorenika. Prvu isplatu od šest miliona dolara dobit će do kraja ove sedmice, a ostatak u ratama tokom narednog perioda.

Slevinu, koji ima rak pluća i koji je, prema prognozama ljekara već trebalo da bude mrtav, nije bilo toliko bitno koliko će novca dobiti, već mu je, kako navodi njegov advokat Matt Coyte, glavni cilj bio da se sazna kako je bio tretiran i kakve je tragove na njemu ostavio boravak u zatvoru.

– Njegovo mentalno zdravlje je ozbiljno dovedeno u pitanje otkako je bio u toj ustanovi. Nema tih para koje mogu da mu vrate ono što su mu oduzeli – izjavio je Coyte i dodao da je ipak “dobro što će dobiti nešto novca kako i poboljšao svoj život i nastavio dalje.”

Slevin je od 2005. do 2007. godine bio u Okružnom zatvoru Dona Ana. Tokom tog perioda, nokti na nogama su mu toliko porasli da su počeli da se uvijaju oko njegovih stopala, a zbog nemogućnosti da se istušira, dobio je gljivičnu infekciju lica.

Njegove muke su počele u avgustu 2005, kada je uhapšen zato što je u alkoholisanom stanju vozio navodno ukradeni automobil. Kasnije se ispostavilo da je to bio automobil koji mu je pozajmio prijatelj. U to vrijeme Slevin je bio u depresiji i htio je da ode iz New Mexica, ali je umjesto toga završio iza rešetaka.

Misleći da je suicidan, tri dana su ga držali u ćeliji s izolovanim gumenim zidovima, ali nije primio nikakvu terapiju. Njegov advokat tvrdi da Slavin tokom zatočeništva nijednom nije vidio sudiju.

– Poslije tri dana provedena u izolovanoj ćeliji, bez obrazloženja su ga premjestili u samicu. Iako je imao pravo na jednosatni izlazak svakog dana, često ga nisu puštali – kaže Coyte.

Kada je izašao iz zatvora, bio je sav zarastao u kosu i bradu, a lice mu je bilo blijedo i upalo. Čovjek je bio sušta suprotnost liku na fotografiji snimljenoj na dan kada je uhapšen, kaže njegov advokat.

Bez te slike ne bismo stigli do ovoga – izjavio je Coyte.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.