James Appathurai: Uradićemo sve za rješavanje pitanja između Kosova i Srbije

James Appathurai, zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku, poručuje da formiranje vlade u Bosni i Hercegovini (BiH) nije uslovljeno podnošenjem godišnjeg nacionalnog programa koji je NATO ponudio bosanskohercegovačkim vlastima u decembru 2018. godine.

Appathurai u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) govori i o mogućim posledicama zbog odluke kosovskih vlasti da formiraju Vojsku Kosova.

“Ono kako ja gledam na stvari, stvarne posledice će se ticati podrške KBS ili Vojsci Kosova. Naravno, postoje i veća politička pitanja koja se tiču, na primer, naše podrške dijalogu između Prištine i Beograda. Ali NATO je posvećen u obezbeđivanju bezbednog okruženja na Kosovu, ali i doprinošenju boljim odnosima između Kosova i njegovih suseda. Mi takođe imamo izuzetne odnose sa Srbijom. Nije preostalo mnogo suštinskih izazova na Zapadnom Balkanu, ali jedan od njih je odnos između Prištine i Beograda i rešavanje ovog pitanja. Stoga, želimo da uradimo sve kako bi tome doprineli”, ističe on.

Istakavši kako nije preostalo još ozbiljnih izazova u regionu, on podvlači važnost sporazuma između Kosova i Srbije, te razumevanje Severoatlantskog saveza neutralnim pristupom zvaničnog Beograda u odnosima sa NATO koje ocenjuje “izuzetnim”.

Poručuje da NATO “ne pati od moždane smrti”, da je u stanju da se širi i primi nove članice, te da se raduje skorom članstvu Severne Makedonije što će biti dokaz nastavka politike otvorenih vrata.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana