Japan gasi svoj posljednji nuklearni reaktor

“Može li ovo da bude kraj nuklearne ere. Može. To je jedan od razloga zašto se neki bore protiv toga do smrti”, izjavio je Endrju Devit, profesor sa tokijskog Univerziteta Rikjo, koji proučava energetsku politiku.

Japan je uspio da izdrži ljeto prošle godine bez nestašica struje uvođenjem ograničenja potrošnje električne energije neposredno poslije velikog zemljotresa i cunamija.

Fabrike su radile noću i tokom vikenda da elektro-mreža ne bi bila previše preopterećena. Sličan uspjeh ove godine poništio bi argumente pristalica korištenja nuklearne energije.

“Ankete nisu na njihovoj strani. Kada jednom prođe ljeto bez reaktora, kako će ih ponovo uključiti? Oni to znaju i zato će pokušati sve što mogu, ali ja ne vidim kako će uspjeti”, rekao je profesor Devit.

Japan ima 54 nuklearna reaktora, uključujuči četiri u centrali Daići u Fukušimi, koji su oštećeni u zemljotresu i cunamiju, uz topljenje jezgara i curenja radijacije prvi put od katastrofe u Černobilu 1986. godine.

Jedna od japanskih nuklearnih elektrana je ugašena radi redovnog remonta, ali se javnost protivi njenom ponovnom pokretanju zbog straha da nije dovoljno bezbjedna.

Posljednji reaktor Tomari u atomskoj centrali elektrodistribucije Hokaida, na sjeveru Japana, biće ugašen za dva dana. Antinuklearni aktivisti tim povodom planiraju proslavu tokom vikenda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.