Najtoplija pustinja na zemlji +70,7 stepeni C (VIDEO)

Istraživanje je rađeno tokom 2004, 2005, 2006, 2007. i 2009. godine, a upravo je pustinja Lut najčešće bila rekorder, kao najtoplije mjesto na Zemlji. Temperatura od 70,7 stepeni, koja je izmjerena 2005. godine, viša je za 12 stepeni od dotadašnjeg svjetskog rekorda, izmjerenog u Libiji.

U dva navrata kada pustinja Lut nije bila najtoplije mjesto na Zemlji, to su bili dolina Kvinslend u Australiji 2003. godine, sa 69,3 stepena Celzijusa, i basen Turpan u pustinji Taklimakan u Kini, 2008. godine, sa 66,8 izmjernih stepeni.

Ipak, temperature koje bilježe sateliti NASA razlikuju se od onih koje možemo da čujemo u vremenskoj prognozi, budući da postoje velike oscilacije u temperaturi koja se zabilježi na samoj površini zemlje i samo nekoliko metara iznad.

Naučnici su temperaturu na samoj površini zemlje prvi put izmjerili 1915. godine u Tusonu u Arizoni (SAD), kada je izmjerena temperatura od 71,5 stepen, dok je samo metar iznad iznosila 42,5.

Oba uređaja NASA u stanju su da skeniraju kompletnu površinu Zemlje tokom 24 sata, čime su prvi put popunjene praznine u mjerenju temperature u različitim dijelovima svijeta, gdje zbog nepristupačnosti terena dosad jednostavno nije bilo mjerenja.

U najtoplijim pustinjama na Zemlji, poput “Plamteće planine” u Kini, nemoguće je mjeriti temperaturu zbog oštrih klimatskih uslova

Prva mjerenja su počela još u julu 1913. godine, kada je u Dolini smrti u Kaliforniji zabilježeno 56,7 stepeni Celzijusa, što je odmah upisano kao najviša temperatura na Zemlji. Međutim, samo devet godina kasnije rekord je oboren u meteorološkoj stanici u El Aziziju u Libiji, gdje je zabilježana temperatura od 58 stepeni.

– Najvrelije pustinje na Zemlji, kao što su Sahara, Gobi, Sonoran, depresija Dalol u Etiopiji i Lut, su klimatski oštre i toliko udaljene da je teško vršiti rutinska merenja i održavati meteorološke stanice – kaže Dejvid Midreksler sa Univerziteta u Montani.

Svjetska meterološka organizacija ima približno 11.119 stanica širom svijeta preko kojih prikuplja temperature sa Zemljine površine. Kada se to uporedi sa 144,68 miliona kvadratnih kilometara površine Zemlje, to znači da imamo po jednu stanicu na svakih 13.012 kvadratnih kilometara.

Zbog toga su sateliti NASA priskočili u pomoć i pružili dosad najpotpuniji i najprecizniji uvid gde se zaista nalazi najtoplije mjesto na Zemlji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.