Samo pet dana je dovoljno da energetska pića unište zube

Naučnici su provjerili nivo kiseline u 13 sportskih i devet energetskih napitaka, prenosi Daily Mail. Uzorke zubne cakline stavili su u svako piće po 15 minuta, a zatim u umjetno stvorenu slinu. Isti su postupak ponavljali četiri puta na dan pet dana u sedmici. Na taj su način kopirali situaciju u kojoj tinejdžer u prosjeku popije jedno energetsko ili sportsko piće svaka četiri sata.

Prvi znakovi oštećenja zubne cakline javili su se već nakon pet dana, s time da energetska pića prouzrokuju dva puta više oštećenja nego sportska. Oštećenje je nepovratno, a bez zaštite cakline zubi postaju preosjetljivi, skloniji karijesu i počinju se kvariti i ispadati, potvrdila je studija.

– Umjesto energetskih i sportskih pića ljudi bi trebali žvakati žvakaće gume bez šećera ili nakon što su popili piće isprati usta vodom. Ako ne možete odoljeti tim pićima, zube perite sat vremena nakon što ste ih popili. U suprotnom ćete četkicom proširiti kiselinu po zubima i izazvati oštećenje – istakla je voditeljka studije dr Poonam Jain.

Gotovo 30 do 50 posto američkih tinejdžera redovno ispijaju energetska i sportska pića, a oko 62 posto njih popije barem jedno piće na dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.