Japanke ponovo najdugovječnije

Japanke su od Hongkonžanki preuzele titulu najdugovječnijih žena na svijetu, jer se njihov životni vijek ponovno povećao nakon pada uzrokovanog tsunamijem 2011., prenose mediji.

Podaci japanskog ministarstva zdravstva pokazuju da djevojčice rođene u Japanu 2012. mogu očekivati da će živjeti 86,41 godinu, što je više od 85,9 iz 2011. kada je prosjek pao nakon što su hiljade života prerano izgubljene u prirodnoj katastrofi.

“Zbog prirodne katastrofe 2011. porasla je stopa mortaliteta, ali je očekivani životni vijek ponovno porastao kada je taj uzročnik otpao”, rekao je dužnosnik ministarstva.
Japanci su poznati po svojoj dugovječnosti, što se pripisuje zdravoj prehrani, aktivnom životnom stilu i dobrom zdravstvenom sistemu.

Japanke su 2011., prvi put u 25 godina, izgubile vodeći poziciju na ljestvici dugovječnosti od žena u Hong Kongu.

Na listi za 2012., stanovnice Hong Konga su pale na drugo mjesto s životnim vijekom od 86,3 godine, a slijede žene iz Španije, Francuske i Švicarske.

Očekivani životni vijek Japanaca također je porastao sa 79,44 u 2011. na 79,94 prošle godine, što ih smješta na peto mjesto najdugovječnijih muškaraca.

Najduže žive Islanđani s prosjekom od 80,8 godina, pa muškarci u Hong Kongu, Švicarskoj i Izraelu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana