Japanski grad budućnosti: Niko neće smjeti sjesti za volan

Podno vulkanske planine Fidži, prepoznatljivog simbola Japana, Toyota, uz pomoć danskih arhitekata iz grupacije BIG, planira izgraditi grad budućnosti za dvije hiljade ljudi, ekosistem zamišljen kao živi laboratorij.

Energija za grad dolazit će od vodikovih gorivih ćelija, kakve Toyota već koristi u automobilskoj industriji električnih vozila za pogon motora.

“Woven City” će biti grad naučnika, koji će dane provoditi istražujući i testirajući naprednu tehnologiju pametnih domova, robotike i vještačke inteligencije u stvarnom okruženju. Među prvim stalnim stanovnicima, bit će naučnici sa svojim porodicama, trgovci i partneri projekta koji će živjeti u pametnim zgradama od drveta. Arhitektura će biti nadahnuta nekadašnjim Japanom, a koristit će se tradicionalne tehnike stolarije, kao i tradicionalno zakrivljeni krovovi.

Akio Tojoda (Toyoda), predsjednik Motorne korporacije Toyota, naglasio je kako se izgradnjom grada iz temelja, pa čak i na manjoj površini, kao što je to ovaj slučaj, otvara jedinstvena prilika za razvoj tehnologija budućnosti – uključujući i digitalni operativni sistem za gradsku infrastrukturu.

Ljudi, građevine i automobili bit će povezani senzorima kako bi se ostvario puni potencijal testiranja vještačke inteligencije, a ulice će biti rezervirane za automobile bez vozača i ispušnih plinova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.