Pet godina živio kao prosjak: Sada zarađuje više od 100 hiljada dolara godišnje

Andrei Jikh skoro pet godina živio je kao prosjak, a plaću je štedio kako bi uredio studio i pokrenuo vlastiti YouTube kanal. 

Andrei je danas poznati jutjuber, koji je za samo godinu putem svog kanala zaradio više od 100.000 dolara.

Kako kaže, njegov put do današnjeg uspjeha nije bio lagan. Iako u počecima svoje poslovne karijere nije ni slutio da će postati jutjuber, a kamoli da će glavna tema njegovih snimaka biti finansije, kako objašnjava za “Business Insider”, život ga je prijatno iznenadio.

Andrei Jikh - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

  • Andrei JikhFoto: (Business Insider)

Naime, prije nego što je na popularnoj društvenoj mreži počeo objavljivati edukativne snimke o ličnim finansijama, ovaj 30-godišnjak radio je kao snimatelj poučnih videa o pravilnom izvođenju mađioničarskih trikova za jedan startap, ali i kao savjetnik na snimanju poznatog filma “Majstori iluzije 2”.

– Snimanjem i magijom počeo sam se ozbiljno baviti sa 19 godina. Kada sam dobio poziv za snimanje poznatog filma, nisam se dvoumio ni sekunde. To mi je bilo ostvarenje sna – objasnio je Jikh.

Njegova opsjednutost magijom, ali i kamerom započela je još u ranom djetinjstvu. Naime, njegovi roditelji, prije preseljenja u SAD, dugo godina su radili kao cirkuzanti u Rusiji.

– Dolaskom u SAD naš život je vremenom postajao sve teži. Iako smo se doselili zbog dobre poslovne ponude mog oca, nakon nekoliko godina našli smo se u velikim dugovima. Mislim da je upravo tragična finansijska sudbina moje porodice kriva za moju današnju karijeru – dodao je on.

Andrei Jikh - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

  • Andrei JikhFoto: (Screenschot)

Nakon što je pet godina sam učio kako upravljati novcem, krajem 2018. godine Jikh je na svom računu imao 20.000 dolara (oko 133.678 kuna) ušteđevine. Upravo je u tom trenutku odlučio napustiti posao, opremiti studio i u januaru prošle godine objavio je prvi video.

Danas, godinu kasnije, njegov kanal broji oko 323.000 pratilaca, uz godišnju zaradu od 100.000 dolara, što je 40.000 dolara više nego što je zarađivao kao snimatelj, objašnjava.

– Da, danas zarađujem od reklama i brojnih saradnji, ali prva četiri mjeseca bilježio sam velike gubitke. Kada radite po šest sati na istraživanju, pa onda još tri do četiri sata na snimanju i 10 na montaži, a na kraju mjeseca na računu vas dočeka minus, teško je nastaviti dalje, ali nisam odustajao. Sada vidim da se moja upornost isplatila – zaključio je Jikh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.