Jedan od najuspješnijih ljudi na svijetu tvrdi: Ovo što nam se sad događa je samo najava katastrofe koja nam prijeti!

Musk, koji je pokrenuo izuzetno uspješne kompanije PayPal, Tesla Motors, SpaceX i SolarCity, učestvovao je u Berlinu na poslovnom seminaru u organizaciji njemačkog ministarstva za ekonomska pitanja i energetiku, pri čemu se dotakao i aktuelne izbjegličke krize.

“Izbjeglička kriza s kojom se danas suočavamo tek je blijeda najava onoga što nas čeka u budućnosti ako ne poduzmemo nešto oko klimatskih promjena. Danas se radi o milionima ljudi, ali u budućnosti, ako uzmemo u obzir znanstveni konsenzus, problem bi se mogao brojati u stotinama miliona ljudi, pa i više od toga”, kazao je Musk.

Musk je dobro poznat po svom dugogodišnjem zalaganju za smanjenje emisija CO2 u atmosferu. Tako je ranije ove godine rekao da je korištenje fosilnih goriva ‘najgluplji eksperiment čovječanstva ikad’, a slične se ideje dotakao i u Berlinu.

“Ovih se dana u svijetu odvija mnogo toga što je važno i što zaslužuje našu pažnju, ali meni se čini da je itekako važno postaviti pitanje – šta je najvažnije ako gledamo dugoročno? Šta je to što bi nas, ako se ne pozabavimo time danas, moglo proganjati u budućnosti?”, zapitao se Musk u svom izlaganju.

– Izuzetno je važno shvatiti i priznati da kao čovječanstvo značajno mijenjamo hemijski sastav atmosfere i okeana i to na način koji nije reverzibilan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.