Jedna namirnica je gora za vašu jetru od alkohola: Konzumirate ju gotovo svaki dan

Česta ili prekomjerna konzumacija alkohola već je poznata kao ozbiljan problem za jetru, no važno je znati da postoje i druge navike koje mogu narušiti funkciju ovog vitalnog organa. Jetra, odgovorna za više od 500 tjelesnih funkcija, uključujući regulaciju zgrušavanja krvi, skladištenje glukoze te pročišćavanje krvi od toksina, posebno je osjetljiva na neke prehrambene navike.

Konstantna konzumacija šećera

Previše šećera, osobito prerađenog, može dovesti do nakupljanja masti u jetri, čime se povećava rizik od bolesti jetre. Istraživanja sugeriraju da šećer može imati štetan učinak na jetru sličan alkoholu.

Višak kilograma

Dodatna tjelesna masnoća može uzrokovati masnu jetru, što može dovesti do ozbiljnijih problema, uključujući cirozu. Osobe s viškom kilograma ili dijabetesom često su podložnije masnoj jetri.

Prekomjerni unos vitamina A

Dok je vitamin A važan za organizam, prekomjerna konzumacija putem dodataka prehrani može uzrokovati probleme s jetrom. Preporučuje se dobivanje vitamina A iz svježeg voća i povrća.

Često uzimanje paracetamola

Prekomjerna konzumacija lijekova protiv bolova koji sadrže paracetamol može nesvjesno oštetiti jetru. Važno je pažljivo pridržavati se preporučenih doza.

Unos trans masti

Trans masti, prisutne u industrijski prerađenoj hrani, povećavaju razinu lošeg kolesterola i rizik od bolesti srca. Preporučuje se ograničavanje unosa trans masti na manje od 1% ukupnog dnevnog unosa kalorija.

Održavanje zdravih prehrambenih navika ključno je za očuvanje funkcije jetre i općenito zdravlja organizma. Prije nego što mijenjate prehrambene navike, uvijek je dobro konzultirati se s liječnikom.

izvor dnevno.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.