JEZIVI KRICI ODZVANJALI SU GRADOM, TAKVA APOKALIPSA SE NE PAMTI: U svega nekoliko sekundi u smrt je otišlo 25.000 ljudi…

U centralnoj Kolumbiji svako malo probudi se vulkan koji je prije 35 godina uzrokovao smrt čak 25.000 ljudi.

Mještani obližnjih naselja i gradova u strahu su kada iz vulkana počne sukljati dim, pepeo i para, a lokalne vlasti budno prate razvoj događaja. No, ipak, čini se kako lokalne vlasti isto tako ne očekuju da će vulkan Nevado del Ruiz ponovo erumpirati.

Dana 13. novembra 1985. godine, vulkan Nevado del Ruiz je izbacio čitavu kaskadu pepela, lave i kamenja na grad Amero, a pritom je poginulo čak 25.000 ljudi. Prije te katastrofe, vulkan je mjesecima izbacivao dim pepela i pare.

U 15 sati i 6 minuta po lokalnom vremenu toga 13. novembra 1985., Nevado del Ruiz počeo je eruptirati izbacujući lavu čak 30 kilometara uvis u atmosferu. Ukupna masa eruptiranog materijala, uključujući magmu, iznosila je 35 miliona tona. Erupcija je dostigla vrijednost 3 na Indeksu vulkanske eksplozivnosti.

UPOZORAVAMO NA UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ

Također, uništeno je malo jezero koje je uočeno u krateru Arenas nekoliko mjeseci prije erupcije. Lokalne vlasti nisu uspjele upozoriti ljude na ozbiljnost situacije. Pripadnici civilne zaštite iz četiri obližnja grada pokušali su upozoriti Armero da se lava približava sat vremena prije nego što je stigla do Armera, ali nisu uspjeli uspostaviti radiokontakt zbog nestanka struje.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook