Još je rano govoriti o otvaranju škola na Kosovu

Dugogodišnji obrazovni radnik Dukađin Pupovci smatra da je rano govoriti o otvaranju škola, iako je na Kosovu započeto ublažavanje mera protiv pandemije koronavirusa, piše Kljan Kosova.

Pupovci je u intervjuu za Ekonomia Onlajn rekao da treba konsultovati epidemiologe jer su u ovoj situaciji škole potencijalna žarišta infekcije i njihovo otvaranje može rezultirati povećanjem broja slučajeva zaraženih koronavirusom.

“Kosovo je odabralo strategiju zaštite od infekcije, za razliku od nekih zemalja koje su izabrale strategiju kolektivne imunizacije i uopšte se nisu zatvorile”, rekao je Pupovci.

Pupovci smatra da bi otvaranje škola dovelo do povećanja broja zaraženih kovidom-19.

“Sve što sam do sada čuo je da će se, ako se stvore uslovi, škole otvoriti u septembru, a u junu će biti otvorene za maturske ispite, na koje učenici mogu doći u manjem broju”, rekao je Pupovci.

Prema njegovom mišljenju mogli bi da održe ispite poštujući distancu kako bi se zaštitili od infekcije.

Na pitanje da li bi Kosovo trebalo da sledi primer Albanije i otvori škole za maturante, Pupovci je rekao da je tamo pandemije počele ranije i da su oni ispred Kosova.

“Na Kosovu je predviđeno da maturanti i devetogodišnjaci imaju pristup školama. Ne znam da li će se organizovati bilo koji oblik pripreme za maturu, ili završni ispit ali sigurno će testova biti u školama sa najmanjim brojem učenika u razredu”, rekao je on.

Pupovci je dodao da isto važi i za fakultete ako sve bude u redu posle 2. juna.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana