Kacin: Srbija mora da oslobodi Abazija

Abazi je, zajedno sa Ademom Urselijem, uhapšen 28. marta na prijelazu Končulj, a sud u Vranju mu je odredio pritvor od 30 dana.

“Kao neko ko dosledno podržava Srbiju i neko ko je odani prijatelj Srbije želimo da izrazimo zabrinutost zbog hapšenja Hasana Abazija, predsjednika Nezavisnog sindikata metalaca Kosova, 28. marta na prijelazu Bela zemlja (Končulj)”, naveli su Kukan i Kacin u pismu koje su proslijedili i Dačiću i ministarki pravde Snežani Malović.

Oni navode i da je Abazi nelegalno držan u pritvoru prvih 48 sati, bez prava da vidi advokata ili članove porodice.

U pismu dvojica parlamentaraca izražavju žaljejne i zbog, mjera odmazde na koje su se pozivali zvaničnici srpske vlade nakon hapšenja dvojice kosovskih Albanaca, a što je, navodno, bio odgovor na hapšenje grupe od pet Srba na Kosovu 28. marta.

“Vaša vlada snosi odgovornost ne samo za zaštitu osnovnih ljudskih prava svih građana Srbije, već i za one koji prolaze njenom teritorijom”, navode Kukan i Kacin u pismu premijeru Srbije.

“Kao neko ko posvećeno podržava stremljenje Srbije da postane član Evropske unije, moramo da naglasimo da je od najvećeg značaja da se primjene dogovori koji su postignuti u dijalogu Prištine i Beograda, uključujući i slobodu kretanja. Abazijevo hapšenje je korak u pogrešnom smjeru”, navodi se u pismu i zaključuje:

“Imajući u vidu eventualno otvaranje 23. poglavlja o pravosuđu i osnovnim pravima od suštinskog je značaja da srpske vlasti pokažu da se vladavina prava poštuje. Ovim putem zahtjevamo brzo puštanje na slobodu uhapšenog Abazija.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.