Kajganu cijelog života spremamo na pogrešan način

Teško je zamisliti jednostavnije jelo od kajgane – potrebna su nam samo dva sastojka (ako ne računamo začine): jaja i masnoća za prženje. Ipak, američki kuhar Daniel Paterson tvrdi da kajganu spremamo na pogrešan način, piše Bloomberg.

Mnogo je načina da se kajgana “poboljša” dodavanjem egzotičnih začina, soseva, povrća, mesa i ostalih priloga, ali djeluje da je nemoguće zamisliti drugačiji način same pripreme od uobičajena tri koraka: razbijanje jaja, mućenje jaja i prženje jaja u vrelom tiganju.

Međutim, Daniel Paterson, čuveni kuhar iz San Franciska i ponosni vlasik Michelinove zvjezdice, trudi se da inspiriše ljude da eksperimentišu u kuhinji i nudi sasvim novi metod pripreme gotovo neizostavne stavke na menijima za doručak širom planete.

Naime, Paterson je oduvijek spremao kajganu na tradiocionalni način, u tiganju sa neljepljivom podlogom. Međutim, kada ga je njegova ekološki osviješzena supruga upozorila na navodni štetan uticaj teflona na hormone, prešao je na običan tiganj.

Ostatak jaja koji bi se zalijepio za dno “običnog” tiganja i zahtijevao naporno ribanje, Patersonu je ipak došao glave i onda je imao “eureka” momenat: zašto ne bismo spremali kajganu u provreloj vodi?

Ako već poširamo jaja, zašto ih prije toga ne bismo umutili, zapitao se Paterson. Isprobao je novu metodu i shvatio da se jaja neće zalijepiti za dno tiganja ukoliko kajganu pripremate u malom vrtlogu provrele vode.

Taj praktičan razlog nije i jedini motiv za prelazak na “barenu kajganu” jer Paterson tvrdi da vrelina vode čini jaja mekšim, pufnastijim i laganijim. Tako pripremljena kajgana ide sjajno uz razne priloge, kaže Paterson i lično preporučuje puter.

Recept za barenu kajganu

  • 4 svježa jajeta
  • so i biber
  • nesoljeni puter

Jaja dobro umutite u činiji, oko 30 sekundiU šerpicu sipajte oko 10 cm vode i kuhajte je na srednjoj temperaturi dok ne provri. Dodajte malo soli.

Miještajte vodu kako bi se stvorio vrtlog, i onda dodajte umućena jaja. Poklopite posudu i izbrojte do 20, a zatim sklonite poklopac.

Kajgana bi trebalo da pluta na površini vode u tračicama. Pažljivo sipajte jaja u cjediljku i nježno je promrdajte nad sudoperom kako bi se kajgana ocijedila.

Sipajte jaja u tanjire, dodajte so i biber i malo putera koji će se brzo istopiti na vreloj kajgani.

Služite kajganu uz tost.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook