Kako bivši bh. selektori vide utakmicu sa Grčkom

Reprezentacija Grčke u susretu kvalifikacija koji nas očekuje sutra u Zenici, sve i da hoće, ne može igrati poput Barcelone ili, u najmanju ruku, poput bilo koje ekipe koja želi napadati i nadigravati se.

Grčka je 11. selekcija svijeta upravo zbog svoje prepoznatljive težnje da se uopće ne nadigrava, što su doveli do savršenstva – sposobnost da imaju rezultat, ne gradeći nego razarajući tuđu igru.

Nekoliko bivših selektora bh. fudbalske reprezentacije dalo je svoje mišljenje o možda ključnom pitanju – da li da BiH odigra svoju igru ili da se prilagodi protivniku pa se, možda, oproba u “njegovoj” igri, tjerajući Grke na grešku.

 Fuad Muzurović

– Bio bih izuzetno sretan da naši momci trijumfuju, ali trebamo biti svjesni da ni jače reprezentacije od nas ne mogu protiv Grčke lako računati na pobjedu. To je selekcija s kojom imamo dosta loša iskustva, koja, možda bolje od svih, igra na rezultat, a sa Safetom Sušićem se slažem da je najbitnije poslije meča ostati prvi.

Dakle, i neriješen rezultat je odličan. Također, bez Miralema Pjanića naša igra možda neće biti tako tečna, ali nadu ulijeva i to da, ko god uđe s klupe, može odigrati kvalitetno i čvrsto, što nikada do sada nije bio slučaj.

Zaključak: Oprez, čekanje.

 Faruk Hadžibegić

– Prema svemu onome što smo do sada vidjeli u kvalifikacijama, prema poziciji na tabeli, našoj lepršavoj igri, broju golova koje smo postigli i grčkom mučenju pa, ako hoćete, i na osnovu prve utakmice koju smo odigrali u Pireju, mislim da smo u boljoj poziciji od njih.

U prijevodu, igramo pred svojim navijačima i ne trebamo mi razmišljati o njima, neka oni razmišljaju malo o nama. Oni su ti koji su trenutno u podređenom položaju i ja bih tako postavio igru. Naravno, a da se ne pomisli kako dijelim nekome lekcije, a najmanje Papetu. To nikako ne bih želio.

Zaključak: Postaviti se odvažno, napasti.

 Meho Kodro

– To je možda najbitnije taktičko pitanje, ali selektor Sušić, koji je unutra, vrlo dobro zna šta će uraditi i meni bi bilo teško da s distance govorim treba ovako, treba onako. Mislim da moje miješanje nikome ne bi bilo od koristi u ovom trenutku.

Nadam se da će selektor naći ključ da dobijemo ovu utakmicu. Imamo dobre igrače i smatram da je konačno sazrelo vrijeme da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo.

Zaključak: Igrati svoju prepoznatljivu igru.

Mišo Smajlović

– Mislim da se protiv Grčeke treba postaviti oprezno, jer će i oni sigurno tako igrati. Igrače ne smije ponijeti euforija, ni u jednom trenutku ne bi smjeli srljati, jer bi nam se to lako moglo obiti o glavu.

– Iako smo napadački orijentirani, velika pažnja u odbrani je neminovna s obzirom na to da naš protivnik iz ničega, obično preko Jorgosa Samarasa, koji je brz i korpulentan, zna zabiti gol. Treba igrati za gol više, Edin Džeko, Vedad Ibišević i Senad Lulić mogu zatresti mrežu, ali u krajnjem slučaju, ni remi ne bi bio loša opcija, jer imamo mnogo bolju gol-razliku.

Zaključak: Taktizirati, oprez u odbrani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.