Reakcije na Kosovu: Nada u sporazum u aprilu

Jučerašnji maratonski razgovori u Briselu ulivaju nadu da će se u aprilu postići sporazum o sjeveru Kosova, ali kompromisi koji slijede mogu imati velike uticaje i na Kosovu i u Srbiji, ocijenjuju analitičari na Kosovu.

Kako ističu, potrebno je još malo kupovine vremena kako bi se kosovska i srpska javnost pripremila za jedno takvo rješenje.

Dogovor o sjeveru nije ni blizu ali ni daleko, izvjestan napredak je učinjen, a konačan zaključak se očekuje 2. aprila, ishod je jučerašnji sastanak premijera Kosova i Srbije uz posredstvo visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton.

Ardian Arifaj iz kosovskog Instituta za istraživanje i razvoj politika kaže da su jučerašnji maratonski razgovori potvrda velikog pritiska međunarodne zajednice na obje strane da se dogovor postigne, što je sada veoma vjerovatno da se desi na narednoj rundi najavljenoj za 2. april.

Arifaj ističe da su obje strane u teškim pozicijama zbog samih ustava Kosova i Srbije, te da je sigurno da će svaka strana morati da napravi ustupke.

“Kada je u pitanju Kosovo, onda je pitanje da li će Kosovo ostati funkcionalna država ili ne, jer ako se sjeveru daju neka ovlašćenja koja nisu ni u zakonu, ni u Ustavu ni u Ahtisaarijevom planu, to će značiti da Kosovo postaje kao Bosna, da postaje nefunkcionalna država. To nije ni u interesu Kosova, ni regiona a ni međunarodne zajednice. Zato Priština ostaje pri stavu da se asocijaciji ne daju izvršna i zakonodavna ovlašćenja.

Ni za Srbiju to nije najbolje rješenje jer izgleda da Srbija ne brine o kosovskim Srbima nego samo o tome kako da u Beogradu koja partija izgleda bolje. To je neka unutrašnja politička borba koja utiče na dijalog. Inače, ni za kosovske Srbe nije najbolje rješenje ova asimetrija, Srbi koji žive na sjeveru a koja nisu većina Srba na Kosovu da imaju drugačija prava od onih u drugom dijelu”, kaže Arifaj.

Srbi na sjeveru Kosova poručili su da ne žele da mijenjaju državu i da će se protiviti svakom sporazumu koji predviđa prostiranje kosovske vlasti u tom dijelu.

A jedan od predstavnika Srba sa centralnog Kosova, Ranđel Nojkić, ističe da jučerašnje izjave pregovarača ulivaju povjerenje da će se dogovor postići.

“Zapravo, najavljivano je da se baš juče neće moći postići sporazum, ali je dobro to da nema prekida dijaloga, da su i jedna i druga i treća strana optimistične u smislu da će do dogovora doći. To jasno govori da su u pitanju još neki detalji koji trebaju da se njišu, i vjerovatno je potrebno još malo kupovina vremena kako bi se srpska i kosovska javnost pripremila za jedno ovako rješenje, s obzirom da je to zaista jedan prelomni trenutak i u politici Beograda koju vodi prema Prištini ali i u politici Prištine prema sjeveru Kosova”, kaže Nojkić.

On dodaje i da uključenost i Filipa Rickera u ovom procesu govori da je diplomatija u pravom smislu preuzela odgovornost da se dođe do rješenja.

I kosovski analitičar, Arifaj, ističe da je međunarodna zajednica ta koja je najviše zainteresovana da se postigne uspjeh, kao inicijator ovog procesa, obzirom da ni Srbija ni Kosovo nisu bili spremne za dijalog ni za normalizaciju odnosa.

“Kosovo i Srbija nisu spremne za normalizaciju odnosa. Obje strane su daleko od neke prave normalizacije odnosa i trebaće još više napora ne samo političara nego i cijelog društva kako bi se postigla ta prava normalizacija odnosa”, poručio je Arifaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.