Kako gubitak mase pretilih majki utiče na potomka?

Australska studija, objavljena u časopisu FASEB, ispitivala je uticaj gubitka tjelesne mase u pretilih majki neposredno prije začeća na potomka.

beba i majka_1Autori studije htjeli su ustanoviti kada gubitak tjelesne mase majki neće imati posljedice na zdravlje potomka.

Studija je provedena na ovcama koje su podijeljene u 4 skupine na način da su bile podvrgnute dijeti 3 ili 4 mjeseca prije začeća ili dijeti tokom duljeg perioda pri čemu je praćen uticaj na gene potomka.

Nakon 1.nedelje od začeća embriji su prebačeni iz pretilih u ovce normalne tjelesne mase. Rezultati studije ukazuju da održavanje dijete neposredno prije trudnoće neće spriječiti razvoj hroničnih bolesti u majki.

Nadalje, moguće su negativne epigenetske (okolišni faktori koji utiču na promjenu genetske strukture) promjene na potomcima uzrokovane pretilošću majke i to uprkos gubitku mase neposredno prije začeća.

Spomenute promjene mogu imati značajne posljedice na zdravlje potomka u kasnijoj budućnosti.

Autori studije ističu kako su potrebna daljnja istraživanja koja će biti provedena na ljudima te odrediti optimalan period za provođenje dijete u pretilih majki bez posljedica na zdravlje trudnice i djeteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.