Kako nas sistematski vuku za nos?

Njemačka štampa u ponedjeljak (5.8.) komentira odluku SAD-a o zatvaranju ambasada u velikom broju islamskih zemalja, te polaganje zakletve novog iranskog predsjednika.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u svom komentaru navodi da je zatvaranje ambasada (na naslovnoj fotografiji američka ambasada u Egiptu) dobra vijest za zagovornike teorija zavjere: „Ono što je ipak dokazano jest da su Amerikanci ponovo zarobljeni u ludilu terorizma. Zašto bi inače Washington htio skrenuti pažnju sa otkrića o prisluškivanjima američke tajne službe NSA posredstvom tobožnjih prijetnji Al Kaide? Ipak s druge strane svih razmatranja o razmjerama svega jedno ne bi trebalo previdjeti: posljednji veliki teroristički napad u jednoj zapadnoj zemlji dogodio se prije osam godina“, piše FAZ.

Mitteldeutsche Zeitung piše: „U situaciji, u kojoj se i u SAD-u kritikuje smisao i opravdanje prekomjernog prisluškivanja i špijuniranja koje provode američke tajne službe, one novim upozorenjem od terorističkih napada dokazuju opravdanost svojih postupaka. No nepovjerenje prema tajnim službama je sve veće što su razmjere njihovog tajnog djelovanja poznatije zahvaljujući Snowdenovim časnim otkrićima. Dakle čini se da je brzo djelovanje odgovornih bilo neophodno. Niko neće moći provjeriti da li je bilo riječi o triku ili o skretanju pažnje. Samo jedna sumnja postaje sve veća: da nas, kada je riječ o temi špijuniranja, sistematski vuku za nos.“

Sueddeutsche Zeitung se konkretno bavi skandalom oko prisluškivanja: „Ukoliko je tačno da je Bundesnachrichtendienst (njemačka tajna služba – op. aut.) u ogromnom obimu sudjelovala u američkom špijunskom programu, ukoliko je tačno da je njemačka tajna služba sirovi materijal, dakle sva svoja saznjanja, nefiltrirano slala američkoj službi, onda bi to bio skandal sa teškom krivičnom osnovom. Onda bi se protiv BND-a naime povela istraga zbog ilegalnog djelovanja njegovih tajnih agenata, onda bi BND izdao svoju zadaću i osnovna prava njemačkih građana.“

Posljednju riječ ipak ima Khamenei

Štampa komentira i zakletvu, koju je u nedjelju (4.8.) položio novi iranski predsjednik Rohani.

„Jedno je sigurno: Rohanijev stil se pokazuje kao ugodniji od grubog i čudnog stila njegovog prethodnika. No da li će novi predsjednik u cilju smanjenja sankcija biti spreman zaustaviti proces obogaćivanja urana i dozvoliti međunarodnim inspektorima neograničen pristup atomskom programu? U to je teško vjerovati jednako kao i u Rohanijeva obećanja da će ojačati građanska prava. Duhovni vođa Khamenei od 1989, kako je to naslijedio od prethodnika Khomeinija, u zemlji ima posljednju riječ neovisno od toga da li se radi o ključnim funkcijama ili o atomskom programu zemlje“.

Iz ugla Tageszeitunga gledano prilikom Rohanijevog polaganje zakletve bilo je upadljivo da su među pozvanim gostima na ceremoniji u potpunosti nedostajali poznati predstavnici reformista. To je indicija o tome da postoji ogroman pritisak na Rohanija od strane ultradesničara. Oni žele spriječiti da on u svoju vladu primi reformiste“, smatra TAZ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.