Kako odabrati savršen parfem?

Dobar parfem je podjednako važan kao i odjeća ili nakit i nije lako odabrati odgovarajući, bilo za sebe ili nekog drugog.

Miris koji lijepo miriše na nekome, ne znači da će i vama odgovarati. Postoje više stvari koje treba da uzmete u obzir prije nego što potrošite dosta para za neki parfem.

Evo nekoliko savjeta koje treba da imate na umu prilikom izbora odgovarajućeg mirisa.

1. Razmislite o svim mirisima koji vam se sviđaju

Za početak, pomislite na mirisnu notu koja vas uzbuđuje ili čini sretnom. Mirisi poput svježe pokošene trave, određenog cvijeća, čistog veša, itd. Smisao ovoga je da pronađete miris koji vam se sviđa i pokušate da nađete parfem sa sličnim mirisnim notama.

2. Uzmite u obzir vašu ličnost

Ličnost je veoma važna prilikom izbora parfema. Posebno jer miris koji nosite treba da bude izraz vaše ličnosti. Da li ste brižna osoba? Vesela i živahna? Koju vrstu muzike i hrane volite? Na primjer, ako ste tip osobe koja voli prirodu, opredijelite se za čist, svjež miris. Drugim riječima, izaberite miris koji vas najbolje oslikava.

3. Doba dana u kojem nosite parfem

Preporučuje se da laganije parfeme koristite u toku dana, a one malo senzualnije uveče. Različiti parfemi su dizajnirani da se nose u različito doba dana.

4. Tip kože

Veoma je važno da uzmete u obzir tip kože prilikom izbora parfema. Ukoliko imate suhu kožu miris će brže izvjetreti.

5. Isprobajte parfem prije kupovine

Miris koji osjetite na testeru ili nekoj drugoj osobi, može skroz drugačije mirisati na vama. Stvari poput tipa kože, tjelesne temperature, vremena itd. utiču na miris parfema. Kada isprobavate parfem, naprskajte ga na zglob jer ćete tu osjetiti kako on stvarno miriše na vama.

6. Uzmite u obzir mirisne note

Morate znati da svaki parfem ima tri note- glavnu notu, srednju notu i osnovu. Miris koji osjetite kada parfem naprskate na zglob je glavna nota. Poslije petnaest do dvadeset minuta osjeća se srednja nota, a nakon sat vremena, osnova. Vaša odluka o kupovini parfema treba da bude bazirana na tome koliko vam se dopada miris osnove parfema jer je to miris koji najduže traje na vašem tijelu.

7. Ne isprobavajte previše parfema odjednom

Ukoliko isprobavate previše parfema odjednom, nećete moći da ih razlikujete. Trik koji u toj situaciji možete da primijenite je da mirišete zrna kafe između svakog njuškanja novog mirisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.