Kako opustiti očne mišiće u par lakih koraka

Očni mišići rade neprestano, odmaraju samo kada spavamo i zato ih je neophodno povremeno odmoriti. Srećom, to nije mnogo teško, dovoljno je na minut-dva gledati u daljinu i oči će se odmoriti.

Ovo doduše važi samo za osobe, koje nemaju problema s vidom, dok svi ostali, vežbe za očne mišiće treba da rade, zavisno od problema koji imaju, i to po savetu svog oftalmologa.
Ipak postoji jedna vežba koju mogu da rade skoro svi, a sastoji se u tome što se ruka ispruži i posmatra palac koji je u položaju kao da stopiramo. Palac se zatim primiče očima toliko blizu dok se ne udvoji, a zatim se ponovo odmiče. Ova vežba ponavlja se nekoliko puta. 

Foto: Pixabay

Očni vid danas dosta strada i zbog rada za kompjuterom, koji, naročito ako je dugotrajan i svakodnevan, može da izazove suvoću očiju, otežano izoštravanje slike, pa osoba mora da čkilji dok gleda, nekada uzrokuje čak i bol, a kod dece kratkovidost.
Pomenuto gledanje u daljinu, prva je opcija pomoći, za oči koje dugo i često gledaju u osvetljen ekran računara. Osim gledanja u daljinu, pomažu i češće pauze od samog gledanja u monitor, zatim treptanje i nakapavanje veštačkih suza u oči.

Foto: Shutterstock

Veštačke suze pomažu tako što vlaže oči, ispiraju ih, ublažavaju ili sprečavaju pojavu suvog oka i čuvaju oči od oštećenja.

Ima više vrsta veštačkih suza, pa bi se oko izbora valjalo konsultovati sa svojim očnim lekarom. Ipak, opšta je preporuka, da je u svrhu sprečavanja ili ublažavanja suvoće očiju, bolje koristiti veštačke suze bez konzervansa. 

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana