Kako se rješiti neprijatnih mirisa iz kuhinje brzo i lako

Nikad dosta caka kako se izboriti sa neprijatnostima u kuhinji izazvanim neprijatnim mirisima od pripremanja pojedinih namirnica.

Evo nekoliko takvih, koje mogu da pomognu da se ne odreknete ukusnih i zdravih jela samo zato što se pri njihovoj pripremi kuhinja napuni ne baš prijatnom aromom. 

Lisnata povrća poput kupusa, karfiola i kelja nezaobilazna su na trpezama jer su poznata kao prave riznice vitamina, minerala i veliki čistači organizma. Međutim njihovo pripremanje ima jednu veliku manu, a to je da ona dok se kuvaju oslobađaju prilično neprijatne mirise, tim više što se kuvaju bez poklopca.

Foto: Shutterstock

Kako biste uživali u njihovom ukusu, a lišili se mogućih neprijatnih mirisa, dok ih kuvate, u šerpu stavite komad tvrdog hleba u platnenoj kesici.

Riba je nezamenljivi izvor omega – 3 masnih kiselina, koje blagotvorno deluju na ceo organizam a posebno štite srce, mozak i vid. Miris koji riba ostavlja na rukama, posuđu i širi kuhinjom inače, nekada je domaćicama razlog zbog koga češće ne spremaju riblja jela.
Međutim, ima leka i za ove mirise. Miris sa ruku će nestati ako ih natrljate kuhinjskom solju i isperete pod mlazom hladne vode, a onaj sa sudova ako ga istrljate talogom crne kafe i takođe isperete pod mlazom hladne vode.

Foto: Pexels

Od spremanja ribe naravno miriše i cela kuhinja, naročito ako se riba prži. Taj neprijatan miris može da se neutrališe tako što se u tiganju pomešaju tri kašike alkoholnog sirćeta i čaša vode. Ovu smesu je neophodno prokuvati nekoliko minuta. Pošto je sirće kiselo, a neprijatni mirisi bazni, sirće će ih neutralizovati.
Crni luk kao neizostavni sastojak većine jela, ne vole samo ruke jer posle sečenja na njima ostaje reski miris ovog povrća. I ovde pomaže talog od crne kafe kojim bi valjalo istrljati ruke i posle ih oprati vodom i sapunom.

Foto: Shutterstock

Neprijatan miris koji ostaje na kuhinjskom nožu od sečenja crnog luka, neutrališe se tako što se nož odmah posle sečenja opere i nakratko zagreje nad plamenom.

Zadnje iz rubrike KULINARSTVO

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana