Kako produžiti vijek trajanja akumulatora

Akumulator je jedan od najvažnijih električnih uređaja u automobilu i zato ga treba povremeno kontrolirati. Stručnjaci preporučuju da se jednom mjesečno provjere spojevi i razina tekućine.

Ako je razina tekućine preniska ili ako se spojevi otpuste ili korodiraju, akumulator se neće do kraja puniti i s vremenom neće imati dovoljno snage da pokrene starter.

Provjera spojeva

Postoji nekoliko vrsta akumulatorskih konektora i za sve vrijede ista pravila – spojne površine, kako konektora tako i klema, moraju biti čiste od prljavštine i korozije te čvrsto zategnute.

Najčešće se na polovima akumulatora stvore oksidne naslage, pogotovo na plus klemi. Ako je klema previše oksidirala treba je natopiti zajedno sa stezačem, mlakom vodom ili mlakim rastvorom sode bikarbone i sačekati da otpusti. Za uklanjanje prašnjave naslage, dobro će poslužiti i ocat.

Potom klemu treba dobro obrisati i očistiti finim brusnim papirom. Stezač treba očistiti na isti način, a klemu treba namazati glicerinom.

Provjera tekućine

Akumulatorska tekućina ili elektrolit mješavina je sumporne kiseline i destilirane vode, a potrebna razina je tek nešto iznad akumulatorskih ploča, koje su vidljive kroz otvore za punjenje na vrhu. Neki su akumulatori posve zapečaćeni i nije im potrebno dopunjavanje, ali u mnogima razina s vremenom opadne zbog isparavanja vode iz elektrolita.

Da biste provjerili i dopunili akumulator, skinite čepove ili poklopac s otvora za punjenje i do potrebne razine dolijte obavezno destiliranu vodu (nipošto običnu!).

Dobro je znati

Pazite da elektrolitskom tekućinom ne poprskate sebe ili boju automobila – tekućina je korozivna. Ako se to dogodi, operite jakim mlazom tekuće vode.

Ako razina u jednoj ćeliji padne više od one u drugima, vjerojatno je oštećena i možda ćete morati promijeniti cijeli akumulator – ćelije su međusobno povezane, a jedna oštećena znači da se akumulator neće moći napuniti.

Provjera hidrometrom

Hidrometar je staklena cjevčica s gumenom lopticom na vrhu, gumenom cjevčicom na drugom kraju i plovkom unutra – možete ga nabaviti u trgovinama autodijelova. Njime se provjerava stanje punjenja akumulatora mjereći specifičnu težinu elektrolitske tekućine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.