Kako uzgajati beskrajne količine đumbira KOD KUĆE..

Uzgajanje đumbira kod kuće ne samo da donosi zadovoljstvo, već vam pruža i stalnu zalihu ovog svestranog i za zdravlje korisnog začina. Đumbir ima svojstva jačanja imuniteta, pomaže probavi, smanjuje upalu i ublažava mučninu. Neophodno je imati u vašoj kuhinji. Dobra vijest je da đumbir možete lako uzgajati u zatvorenom prostoru i uživati u kontinuiranoj berbi tokom cijele godine. Evo jednostavnog vodiča koji će vam pomoći da uzgajate beskrajne količine đumbira u vlastitom prostoru.

Početak: sadite svoj đumbir
Šta će vam trebati:
Organski korijen đumbira (neorganski može sadržavati inhibitore rasta)
Širok, plitak lonac
Zemljište za saksije bogato organskom materijom
Priprema:
Prvo odaberite svježi, debeljuškasti komadić organskog korijena đumbira s vidljivim očima (male kvržice) iz kojih će izrasti izdanci. Potopite korijen đumbira u toplu vodu preko noći kako biste uklonili sve ostatke koji mogu ometati rast i probuditi uspavane pupoljke.

Sadnja:
Napunite lonac zemljom za saksije, ostavljajući oko dva inča prostora od ruba.
Stavite korijen đumbira s očima okrenutim prema gore, oko jedan inč duboko u tlo, pazeći da svaki komad bude udaljen najmanje dva inča kako bi se ostavio prostor za rast.
Pokrijte korijen đumbira zemljom, nježno ga tapkajući kako biste ga učvrstili na mjestu.
Zalijevajte tlo sve dok ne bude ravnomjerno vlažno, ali ne preplavljeno. Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje, jer to može dovesti do truljenja korijena.
Stavite lonac na toplo mesto sa indirektnom sunčevom svetlošću. Đumbir voli tople temperature i vlagu, pa razmislite o tome da ga držite u stakleniku ili blizu sunčanog prozora.
Briga o vašoj biljci đumbira
Kako biste osigurali zdravlje i rast vaše biljke đumbira, slijedite ove savjete za njegu:

Voda: Održavajte tlo stalno vlažnim, ali izbjegavajte prekomjernu vlažnost. Đumbiru je potrebna redovna voda, posebno u fazi rasta. Pobrinite se da saksija ima odgovarajuću drenažu.
Sunčeva svjetlost: Biljkama đumbira je potrebno najmanje četiri sata jarke, indirektne sunčeve svjetlosti svaki dan. Ako je prirodno svjetlo ograničeno, razmislite o korištenju svjetla za uzgoj kao dopuna.
Temperatura: Održavajte toplo okruženje sa temperaturama između 70-85°F (21-29°C). Đumbir uspijeva u tropskim uvjetima, pa pokušajte ponoviti one u svom domu.
Đubrivo: Nanesite uravnoteženo, višenamensko đubrivo sa sporim oslobađanjem tokom vegetacije. Pratite uputstva na pakovanju za odgovarajuću dozu.
Štetočine i bolesti: Pazite na uobičajene štetočine poput lisnih uši ili gljivičnih bolesti. Koristite organske metode kontrole štetočina ili se obratite svom lokalnom vrtnom centru za odgovarajuće lijekove.
Berba vašeg đumbira
Strpljenje je ključno prilikom uzgoja đumbira, jer je potrebno oko 8-10 mjeseci da sazrije. Evo nekoliko znakova da je spreman za berbu:

Potražite žutilo i smeđe lišće, što ukazuje na to da se biljka bliži zrelosti.
Pažljivo kopajte oko vanjskih rubova lonca kako biste locirali rizome, izbjegavajući oštećenje korijena.
Berite samo ono što vam je potrebno, a ostalo ostavite u loncu kako biste nastavili rasti, osiguravajući kontinuiranu opskrbu svježim đumbirom.
Nakon berbe, isperite rizome đumbira pod tekućom vodom kako biste uklonili prljavštinu i čuvajte ih na hladnom i suhom mjestu.
Uz ove jednostavne korake, možete uživati u obilnim količinama svježeg đumbira kod kuće. Srećno baštovanstvo!
​PREUZETO

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.