Kašnjenja oko formiranja institucija negativno se odražava na evrointegracije Kosova

Kašnjenja oko formiranja institucija se negativno odražava na evrointegracije Kosova, smatraju aktivisti nekoliko nevladinih organizacija i ističu da bi Vladu i Skupštinu trebalo što pre oformiti.

Svako odlaganje formiranja institucija direktno utiče na dobrobit građana, kaže Jeta Krasnići iz Kosovskog demokratskog instituta.

„Znamo da se nalazaimo pred procesom u kome je Kosovo potpisalo SSP sa Evropskom unijom i videli smo da institucije Kosova ne ispunjavaju sve kriterijume i zahteve koji proizilaze iz ovih dokumenata, dakle više je nego neophodnio da što pre imamo institucije koje će da se zauzmu za evropsku agendu, jer samo tako možemo ići napred“, rekla je Krasnići.

Izvršni direktor Grupe za pravne i političke studije Arbreša Ljođa tvrdi da svako odlaganje u formiranju institucija utiče na reforme i integracione procese.

„Naravno da nedostatak napretka u integraciji utiče na Kosovo, na polju diplomatije smo od strane Srbije imali gubitke kao što je kampanja protiv nepriznavanja Kosova kao države, tako da odlaganje formiranja institucija loše utiče na sve procese koji su bitni kako bi se Kosovo integrisalo“, dodala je Ljođa.

S druge strane, Miodrag Marinković iz nevladine organizacije Aktiv smatra da kašnjenje u formiranju institucija nema značajnijeg uticaja na integracione procese Kosova te ističe da bi neko brzopleto rešenje čak moglo da ugrozi reforme i sam proces integracije u EU.

„Mislim da ukoliko oba partnera iskoriste sav zakonski rok da naprave čvrst koalicioni dogovor, dogovor koji će omogućiti da u kasnijoj fazi dođu do onih reformi koji su neophodne da Kosovo napreduje, mislim da će takvo kašnjenje imati čak i neku vrstu pozitivnog efekta na perspektivu Kosova za ulazak u EU“, rekao je Marinković.

Politikolog Ramuš Tahiri napominje da evropski put Kosova nije jednostavan proces, dodajući da je do sada trebalo formirati sve institucije.

„Vladu je do sada trebalo formirati. Evroatlanska integracija Kosova je malo komplikovaniji proces. Ono što Kosovu neophodno je vizna liberalizacija“, rekao je Tahiri.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 6. oktobra građani su birali novi saziv Skupštine. Iako su izbori protekli bez većih problema, veliki broj pritužbi stranaka uticao je na to da se ovaj proces oduži, pa je Centrala izborna komisija tek ove nedelje potvrdila zvanične rezultate. Dve stranke koje su dobile najviše glasova građana, Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova su nakon serije razgovora saopštile da će u ponedeljak, 2. decembra biti potpisan koalicioni dogovor o zajedničkoj podeli vlasti.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana