KEDS otpustio sekretara Nezavisnog sindikata radnika

Sekretar Nezavisnog sindikata radnika Kosovskog energetsko distributivnog sistema (KEDS) Rašit Gaši otpušten je sa posla, a kako navodi otkaz je dobio zbog sindikalnog angažmana u preduzeću, piše Koha.

Gaši je otpušten u sredu iz KEDS-a nakon 13 godina, a njegov ulazak u preduzeće sprečilo je obezbeđenje koje mu je i saopštilo da mu je raskinut ugovor o radu.

Gaši, koji je bio i sekretar Nezavisnog sindikata KEDS-a i tvrdi da je njegovo otpuštanje posledica sindikalnog angažmana.

Kaže da ovom odlukom KEDS nije ispoštovao sindikalnu instituciju, kršeći Zakon o sindikalnoj organizaciji i imuniteta njegovih članova.

Članom 24. ovog zakona predviđeno je da sindikalcima ne može biti prekinut radni odnos, ne mogu da se raspoređuju na drugi posao, otpuštaju ili da se protiv njih pokreću disciplinski postupci zbog sindikalnog angažovanja.

Gaši kaže da je KEDS takođe prekršio Zakon o radu, Kolektivni ugovor i Sporazum između menadžmenta i sindikata, koji predviđa da nijedan zaposleni neće biti otpušten do 2022. godine.

Bivši sindikalista kaže da će se njegova bitka sa KEDS-om nastaviti na sudu, mada je, prema njegovim rečima, “menadžment kompanije upozorio da su spremni da plate bilo koju cenu, samo da on ne bude deo kompanije”.

KTV je pokušao od KEDS-a da sazna detalje, međutim iz ovog preduzeća nisu dobili odgovor.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana