KEDS otpustio sekretara Nezavisnog sindikata radnika

Sekretar Nezavisnog sindikata radnika Kosovskog energetsko distributivnog sistema (KEDS) Ra┼íit Ga┼íi otpu┼íten je sa posla, a kako navodi otkaz je dobio zbog sindikalnog anga┼żmana u preduze─çu, pi┼íe Koha.

Ga┼íi je otpu┼íten u sredu iz KEDS-a nakon 13 godina, a njegov ulazak u preduze─çe spre─Źilo je obezbe─Ĺenje koje mu je i saop┼ítilo da mu je raskinut ugovor o radu.

Ga┼íi, koji je bio i sekretar Nezavisnog sindikata KEDS-a i tvrdi da je njegovo otpu┼ítanje posledica sindikalnog anga┼żmana.

Ka┼że da ovom odlukom KEDS nije ispo┼ítovao sindikalnu instituciju, kr┼íec╠üi Zakon o sindikalnoj organizaciji i imuniteta njegovih ─Źlanova.

─îlanom 24. ovog zakona predvi─Ĺeno je da sindikalcima ne mo┼że biti prekinut radni odnos, ne mogu da se raspore─Ĺuju na drugi posao, otpu┼ítaju ili da se protiv njih pokre─çu disciplinski postupci zbog sindikalnog anga┼żovanja.

Ga┼íi ka┼że da je KEDS tako─Ĺe prekr┼íio Zakon o radu, Kolektivni ugovor i Sporazum izme─Ĺu menad┼żmenta i sindikata, koji predvi─Ĺa da nijedan zaposleni nec╠üe biti otpu┼íten do 2022. godine.

Biv┼íi sindikalista ka┼że da c╠üe se njegova bitka sa KEDS-om nastaviti na sudu, mada je, prema njegovim re─Źima, ÔÇťmenad┼żment kompanije upozorio da su spremni da plate bilo koju cenu, samo da on ne bude deo kompanijeÔÇŁ.

KTV je poku┼íao od KEDS-a da sazna detalje, me─Ĺutim iz ovog preduze─ça nisu dobili odgovor.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

´╗┐