Kim Jong-un: Pripremite se za totalni rat!

Zbog novih sankcija UN-a Sjeverna Koreja poručila je da prekida sve mirovne sporazume s Južnom Korejom, kao i “vruću liniju” za vanredne situacije i ponovo zaprijetila nuklearnim ratom.

“Pjongjang prekida sve sporazume o nenapadanju koji su postignuti između Sjeverne i Južne Koreje”, saopštio je državni Komitet za mirno ujedinjenje Koreje.

U saopštenju se ističe da će svi sporazumi, kao i primirje postignuto između dvije zemlje 1953, kojim su okončana neprijateljstva u Korejskom ratu, prestati da važe od ponedjeljka, a da se “vruća linija” prekida odmah.

Takozvana vruća linija uspostavljena je 1971, a Pjongjang je prekidao već pet puta, pri čemu je posljednji put to učinio 2010. godine.

Sjevernokorejski komitet osudio je rezoluciju usvojenu u UN-u kao dokaz da su Vašington i njegove “marionete” u Seulu čvrsto riješeni da započnu sukob.

“Odnosi Sjeverne i Južne Koreje toliko su već prešli opasnu liniju da se više ne mogu popraviti i sada vlada izuzetno opasna situacija u kojoj bi nuklearni rat mogao da izbije svakog časa”, ističe se u saopštenju.

Istovremeno, Kim Jong Un, vođa Sjeverne Koreje, rekao je svojim vojnicima da se pripreme za totalni rat, dok se pojačavaju tenzije na Korejskom poluostrvu.

On je posjetio vojnike na granici s Južnog Korejom i pozvao ih da budu spremni za “istrebljenje neprijatelja”.

Park Geun Hje, južnokorejska predsjednica, rekla je da je trenutačna bezbjednosna situacija vrlo loša, ali je i dodala da je spremna na razgovore s Pjongjangom ako krenu putem promjena.

Naime, Savjet bezbjednosti UN-a u četvrtak naveče je pojačao sankcije Sjevernoj Koreji zbog nuklearne probe, koju je ova zemlja izvela 12. februara, a Pjongjang je i prije nego što su nove mjere usvojene zaprijetio da će izvesti preventivni nuklearni napad na SAD i sve druge “agresore”.

Nacrt rezolucije, koji je jednoglasno usvojio petnaestočlani Savjet, rezultat je pregovora koji su tri nedjelje trajali između SAD i Kine.

Ban Ki Mun, generalni sekretar UN-a i bivši južnokorejski šef diplomatije, saopštio je da rezolucija šalje nedvosmislenu poruku Sjevernoj Koreji da međunarodna zajednica neće tolerisati namjeru te zemlje da razvija nuklearno oružje, prenose agencije.

Istovremeno, Bijela kuća je saopštila da su SAD potpuno spremne da se odbrane od raketnog napada iz Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja je izvela tri nukearne probe, ali stručnjaci sumnjaju da može postaviti nuklearne glave na balističke projektile koji mogu stići do SAD.

“Sjeverna Koreja neće postići ništa prijetnjom da će izvršiti nuklearni napad na SAD. To će samo dodatno izolovati zemlju i njen narod i ometati napore međunarodne zajednice da uspostavi mir i stabilnost u sjeveroistočnoj Aziji”, rekla je Suzan Rajs, ambasadorka SAD u UN-u.

Sa druge strane, predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čuning u Pekingu je pozvala sve relevantne strane na mir i uzdržanost i na izbjegavanja akcija koje bi mogle dalje dovesti do eskalacije napetosti.

“Trenutna situacija na poluostrvu je kompleksna i osjetljiva, zbog čega Kina izražava zabrinutost, rekla je Hua Čuning.

Peking je, podsjeća Asošiejted pres, jedini veliki saveznik Pjongjanga. Kina je, međutim, u četvrtak glasala za rezoluciju kojom su pojačane sankcije Sjevernoj Koreji zbog toga što je prošlog mjeseca izvela nuklearnu probu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.