Klanjanje Džume namaza u jednoj od najvećih i najljepših džamija u Župi (VIDEO/FOTO)

sredjena

Ono što svaki namjernik mora primjetiti kad stigne u najveće bošnjačko selo Gornje Ljubine je brdo iznad sela i prelijepe vrhove Šare o kojima pjesnik Rasim Kaplani razdragan tom ljepotom zapisuje:

„  Sa Vikala gledat je milina
   Tu ljepotu što je retko ima
   Gledam Šaru i njene vrhove
   Pod oblake što skrivaju snove…“

Sa takvim osjećajem i ekipa Bošnjak-KS ušla u selo, da bi prisustvovala klanjanju Džume namaza u jednoj od najvećih i najljepših džamija u Župi.

Tu smo se uvjerili da se Džamije ne održavaju samo fizički nego i duhovno, boravkom u njima ćestim posjećivanjem i zajedničkim obavljanjem namaza.

Džamija je bila prepuna a namaz je predvodio seoski  imam Fatmir ef. Sezairi, koji je održao vrlo prigodnu hutbu gdje je između ostalog naveo, da musliman koji vrijedno i ispravno obavlja namaz predstavlja čovjeka visokih moralnih kvaliteta, čini dobra djela i izbjegava sve ono što nije u skladu sa propisima Islama.

Napuštajući prelijepu džamiju poslije džume namaza u Gornjem Ljubinju, gledajući te ljude kako se skrušeno mole Allahu, odlazimo iz sela diveći se mještanima Gornjeg Ljubinja, koji zajednički poslije džume namaza odlaze u obližnje slastičare  na po jednu, kako kažu posdžumansku kahvu.

VIDEO

FOTO

2

3

4

5

7

8

9

(Bosnjak-KS)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.