Srebrenica na dnevnom redu Vašingtona!

Naš izvor, pod uvjetom anonimnosti, otkriva da je američka administracija posebno zainteresirana za pravedan ishod izbora u Srebrenici, te da je još prekjučer u Vijeću  održan sastanak na kojem je ovo pitanje aktuelizirano.

Izmjene zakona

Aktivnosti stranih diplomata, intenzivirane posljednjih dana, poruka su da međunarodna zajednica neće biti puki posmatrač događaja koji opterećuju život u Srebrenici, kakvi su i predstojeći izbori, za koje Srebreničani koji su preživjeli genocid traže da im se omogući glasanje u svojoj općini, bez obzira u kom dijelu BiH fizički boravili.

– Ohrabrujuće je da predstavnici međunarodne zajednice dolaze i razgovaraju s političkim predstavnicima, ali i narodom Srebrenice. Imali smo vrlo konstruktivan razgovor sa zamjenikom ambasadora SAD-a u našoj zemlji Džonatanom Murom i iznijeli smo mu naše viđenje situacije – kazao nam je Ćamil Duraković, zamjenik načelnika općine Srebrenica.

Džonatan Mur, nakon sastanka s aktuelnim političarima u Srebrenici, imao je sastank i s bivšim načelnikom općine Srebrenica Abdurahmanom Malkićem, inače članom Predsjedništva SBB BiH. O razgovorima u Srebrenici i informacijama koje je tamo dobio, Mur je obavijestio i Stejt department i Bijelu kuću.

Teza bojkota

– Mislim da gospodin Mur, odnosno predstavnici američke administracije, dosta dobro poznaju situaciju u Srebrenici i na njihovoj predanosti im trebamo svi biti zahvalni. Trenutno osnovni problem je kako da, prije svega, oficijelna vlast, ali i svi mi koji utječemo na javni život, pomognemo Srebreničanima koji žive na prostru Federacije da se administrativno prijave u Srebrenici. Tada problem rezultata izbora u ovom gradu ne bi postojao. Svi stranci s kojima sam razgovarao itekako razumiju strah žrtava da žive pod vlašću politike koja je izvršila genocid u Srebrenici, ali na potezu smo, prije svih, mi Srebreničani – kazao nam je Malkić, izuzetno zadovoljan razgovorom koji je imao s Murom.

Malkić smatra i da tezom o bojkotu izbora u Srebrenici aktuelna SDA vlast bježi od odgovornosti za njihov ishod.

Šta su stvarne namjere SDA?

Za sada, saznajemo, u Srebrenici nije bilo razgovora među bošnjačkim partijama da na  predstojećim izborima kandidiraju jednog kandidata za načelnika. Mnogi smatraju da trenutno vladajuća SDA bježi od takvih razgovora te da svoje političke protivnike žele eliminirati na način da ih tek s danom kandidiranja svog čovjeka za načelnika pozovu na tobožnje političko jedinstvo. Bio bi to već uhodan put kojim se oni koji ne podrže njihovog kandidata proglašavaju razbijačima Bošnjaka u Srebrenici.

SBB Srebrenice zahvaljuje iskrenim prijateljima

Općinska organizacija (OO) SBB BiH povodom posljednje posjete Džonatana Mura Srebrenici uputila je jučer u ime Srebreničana i svojih članova najsrdačniju zahvalnost narodu SAD-a, Američkoj ambasadi u Sarajevu, a posebno Muru na iskrenoj podršci ekonomskom razvoju, demokratizaciji procesa i poboljšanju stanja i uspostavljanja standarda ljudskih prava u ovom gradu. 

– Građani Srebrenice, općinski zvaničnici, predstavnici političkih stranaka i udruženja srebreničkih majki i žena, žrtava genocida imali su priliku iznijeti činjenice i opservacije stanja iskrenim prijateljima, od kojih očekuju dodatnu podršku – kaže se, između ostaloga, u jučerašnjem saopćenju koje potpisuje predsjednik OO SBB-a Srebrenice Sadmir Nukić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.