Ključ u dijalogu sa Srbima na sjeveru

Portparol Međunarodne civilne kancelarije, Christian Palme, u izjavi za RSE ističe da Vlada Kosova mora da učini više na angažovanju oko svojih građana na sjeveru Kosova, odnosno da počne dijalog sa Srbima na Kosovu. On dodaje da je održiva lokalna samouprava u svim opštinama, kao i pravilno poštovanje jezičkih prava i drugih prava zajednica, najbolji model za Kosovo, uključujući i sjever zemlje.

„Naše dnevno angažovanje sa građanima na sjeveru nam pokazuje da je interes za održivu lokalnu samoupravu u porastu, kao i interes i apetit da se njihovi glasovi čuju, uključujući i lokalno donošenje odluka. Ono što smo nedavno procjenili jeste da su konsultacije sa zajednicom ključ za održive projekte i stvaranje veza između Vlade Kosova i stanovnika na sjeveru Kosova. Ova vrsta saradnje će voditi ka razvoju legitimne, transparentne i funkcionalne lokalne samouprave u regionu“, kazao je Palme.

Ova izjava dolazi dan nakon što je Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, ponovo zatražio od Vlade Kosova da pripremi plan za sjever Kosova oko kojeg bi se složili i tamošnji Srbi. Zahtjev o sveobuhvatnoj agendi za sjever proizilazi još iz Izvještaja o napretku Evropske komisije od prošle godine. Kosovske vlasti međutim još uvek nisu zvanično izašle sa ikakvim planom.

Posljednji zvanični dokument o integraciji sjevera je strategija vlasti Kosova i Međunarodne civilne kancelarije iz 2010., na osnovu koje bi došlo do održavanja izbora u opštinama na sjeveru, formiranja nove opštine Sjeverna Mitrovica, te socijalnog i ekonomskog napretka, kao i vladavine zakona. Beograd se tada izjasnio da je protiv strategije, tako da do njenog sprovođenja ipak nije došlo.

Potrebna snažnija podrška Brisela

Pored predstavnika međunarodne kancelarije, i kosovski političari i analitičari upozoravaju da je prije svega potreban dijalog sa srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova.

Nekadašnji ministar lokalne samouprave, Sadri Ferati, ističe da su preduslovi za prostiranje suvereniteta u sjevernom djelu zemlje vladavina zakona, relaksacija situacije i jedan objašnjavanje srpskom stanovništvu o pravima koji im nudi Ustav zemlje.

Pored dijaloga između predstavnika institucija i Srba na sjeveru, on ističe da je potreban i pritisak EU nad Beogradom.

“U ovom slučaju je odlučujuć pritisak Brisela nad Beogradom i poruka Brisela građanima u tom djelu kako bi se shvatilo da nema perspektive i angažovanja oko podjele Kosova, ali istovremeno, potrebna je i snažnija podrška Brisela EULEX-u, radi uspostavljanja vladavine prava”, kazao je Ferati.

Shenoll Muharremi, kosovski analitičar navodi da je zahtjev EU o jednoj sveobuhvatnoj agendi o sjeveru Kosova signal da EU želi da izbjegne bilo kakve jednostrane akcije koje god strane, a naročito one policijske ili vojne, pošto su male šanse da se pitanje sjevera riješi na taj način.

„Od Prištine se traži da ima horizontalniji pristup, sa naglaskom na privredni razvoj i zaposlenost, a da se naročito radi na intezivnijem dijalogu sa građanima Kosova koji tamo žive i sa njihovim predstavnicima“, kaže Muharremi, dodajući da vlasti u Prištini treba ozbiljnije da shvate zahtjeve EU, jer se od njih neće odustati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.