Kloppova tajna uspjeha: Kako sam srušio Bayern i šta planiram uraditi s Liverpoolom

Trener Liverpoola Jurgen Klopp u opširnom intervjuu za Daily Mail prisjetio se perioda kada je s Borussijom Dortmund prekinuo dominaciju Bayerna u Njemačkoj te uporedio te godine s onim što ga u Liverpoolu očekuje.

Borussija je 2011. godine osvojila titulu prvaka i tada, može se slobodno reći, šokirala čitavu Njemačku, a godinu nakon toga uspjeli su odbraniti titulu prvaka i tako u potpunosti pobijediti Bayern kao najvećeg konkurenta.

“Niko od nas nije očekivao da ćemo odbraniti naslov u Bundesligi jer praktično za to nije bilo šanse, Bayern je bio ogroman konkurent i to je klub, koji kad ga pobijediš, uvijek uzvrati sa svim što ima na raspolaganju. Ljeto nakon što smo osvojili titulu nismo previše mijenjali, ostali smo bez Sahina, u klub je došao Gundogan i nastojali smo ostati pozitivni te na treninzima raditi još jače”, prisjetio se Klopp i nastavio:

“Mislim da smo bili na sedmom mjestu na tabeli i novinari u Njemačkoj su nas razvlačili na sve strane. Pisali su da nismo fokusirani, da nemamo želju, da još uvijek slavimo i slične stvari, nazvao bih ih sra*ima, a onda smo dobili Mainz u gostima rezultatom 2:1 i to nekim glupim udarcem sa 50 metara koji je golmanu prošao kroz noge. Od tog trenutka, ekipa je zna da se sezona okreće jer nismo igrali lošše, samo su nam rezultati bili loši. To se događa u nogometu, a nakon te pobjede srušili smo sve rekorde u Bundesligi”, kazao je Klopp.

Nakon toga, on je rekao da je njegova Borussija odbranila titulu prvaka jer je bila dobar tim.

“Opet smo bili prvaci jer smo bili jako dobri, mislim da bi i sljedeće sezone imali šansu da nam se ekipa nije promijenila, a tako isto mislim da će biti i ove sezone u Liverpoolu. Nećemo se promijeniti, zadržat ćemo sve ono što je dobro i popravit ćemo neke stvari koje nisu bile najbolje”, istakao je Klopp.

Otkrio je da je te godine na klupi Bundeslige naučio kako se ponašati u nekim situacijama.

“Moja Borussia nije morala odbraniti naslov prvaka da se dokazala svoj kvalitet, ta sezona je bila fantastična, no opet je bilo trenutaka kada su nas svi kritikovali. Te godine sam naučio kako se pripremiti za situacije koje nisu baš najbolje i kada stvari ne idu onako kako želiš. Dok god u očima svojih igrača vidim želju, neću ništa promijeniti u načinu rada”, istakao je Klopp i za kraj dodao:

“Moji igrači u Liverpoolu su nevjerovatni karakteri i ne sumnjam u njih ni jedan posto. Nisu savršeni i griješe, naravno, ali se uvijek dignu i budu još bolji. Meni je nekada trebalo više vremena da prebolim neki poraz, ali više nije tako, odavno sam u životu naučio da se neću zamarati stvarima na koje ne mogu utjecati. Ne mogu promijeniti rezultat utakmice protiv Cityja, ali ga mogu iskoristiti kao motivaciju za sljedeću utakmicu. Gubiti je glup osjećaj, ali ljudi prečesto dozvoljavaju sebi da razmišljaju o porazima i stvarima koje nisu završile onako kako bi oni željeli. Nisam talentovan da budem tip koji žali samog sebe, užasno sam samokritičan i dokle god sam zdrav, znam da mogu utjecati na situaciju u kojoj se nalazim i da je mogu promijeniti”, istakao je menadžer Liverpoola.

Klopp je s Liverpoolom, podsjećamo, nakon 30 godina osvojio titulu prvaka Engleske, a njega u narednoj sezoni očekuje izuzetno težak zadatak znajući da će se gotovo svi klubovi dodatno pojačati i pokušati pronaći mjesto u vrhu tabele.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana