Ko je Albin Kurti, nova zvijezda Kosova

Albin Kurti je politi─Źar koji ne vidi nikakvih problema u ujedinjenju svih Albanaca u jednu dr┼żavu

Preliminarni rezultati prijevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu govore da je stranka Samoopredjeljenje Albina Kurtija osvojila najvi┼íe glasova, a potom slijedi Demokratski savez Kosova Ise Mustafe te Demokratska partija Kosova Kadrija Veselija i Ha┼íima Ta─Źija. Lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti objavio je pobjedu svoje stranke, te najavio sebe kao budu─çeg premijera Kosova, pi┼íe “Ve─Źernji list”.

– Kao novi premijer Republike Kosovo najavljujem pobjedu Pokreta za samoopredjeljenje na izborima – rekao je Kurti, isti─Źu─çi kako ─çe odmah po─Źeti stvarati novu vladu, te ─çe uspostaviti kontakt s Demokratskim savezom Kosova Ise Mustafe.

Iako se proglasio pobjednikom i novim premijerom, pred Albinom Kurtijem su jo┼í te┼íki pregovori i duga─Źak put do premijerske stolice jer funkcija premijera ne ovisi samo o Kosovarima ve─ç i o me─Ĺunarodnim ─Źimbenicima, pod ─Źijim je protektoratom Kosovo. Naime, neki krugovi u me─Ĺunarodnoj zajednici smatraju Albina Kurtija opasnim nacionalistom koji te┼żi za stvaranjem velike Albanije i ve─ç su jednom sprije─Źili koaliranje sa strankom Alijansa za Kosovo Ramu┼ía Haradinaja, i dolazak na vlast stranke Samoopredjeljenje.

Albin Kurti je politi─Źar koji ne vidi nikakvih problema u ujedinjenju svih Albanaca u jednu dr┼żavu. Me─Ĺutim, Kurti vjeruje da ─çe to ujedinjenje do─çi ulaskom svih zemalja regije u EU. Sebe smatra velikim domoljubom i ljevi─Źarem, ali kada je u pitanju Kosovo, on je veliki desni─Źar.

44-godi┼ínji Albin Kurti, koji potje─Źe iz albanske obitelji iz Vladimira u Ulcinju, Crna Gora, ─Źiji se otac u Pri┼ítinu preselio u potrazi za poslom prije nego ┼íto se Albin tamo rodio, istakao se jo┼í 1997. godine kao potpredsjednik Studentskog zbora Sveu─Źili┼íta u Pri┼ítini i glavni organizator nenasilnih demonstracija 1997. i 1998. u vrijeme kada je kosovski Nelson Mandela, Adem Dema─çi, koji je bio mentor i idol Albinu Kurtiju, postao politi─Źki predstavnik Oslobodila─Źke vojske Kosova, OVK, Kurti je postao njegov prvi pomo─çnik.Albin Kurti je krajem devedesetih postao zvijezda kada se usprotivio re┼żimu Slobodana Milo┼íevi─ça. Zbog organiziranja studentskih demonstracija proveo je gotovo tri godine u zatvorima u Lipljanu i Po┼żarevcu, po optu┼żbama za terorizam. Bio je portparol albanskih studenata na Kosovu, a u tada┼ínjim intervjuima nagla┼íavao je da njihove demonstracije “nisu politi─Źke i da nemaju ni┼íta s politi─Źkim partijama”.

Prvi put je uhap┼íen u oktobru 1997. godine, zbog organiziranja studentskih protesta na Univerzitetu u Pri┼ítini. Kada su se u junu 1999. srpske snage povukle s Kosova, Kurti se na┼íao me─Ĺu nekoliko stotina albanskih zatvorenika koji su preba─Źeni na srpski teritorij, van Kosova. Iz zatvora u Lipljanu preba─Źen je u Po┼żarevac. U martu 2000. godine, pred sudom u Ni┼íu, osu─Ĺen je na 15 godina zatvora zbog ugro┼żavanja teritorijalnog integriteta Savezne Republike Jugoslavije i terorizma.

Tokom su─Ĺenja odbijao je odbranu, te poru─Źio: “Meni mo┼że suditi samo sud mog vlastitog naroda. Ne priznajem ovaj sud, ne priznajem Srbiju, ne priznajem Jugoslaviju.” Na izricanju presude ostao je dosljedan: “Neva┼żno je da li ─çete me osuditi i na koliko. Sve ┼íto sam radio, radio sam dobrovoljno i s dostojanstvom. Ponosan sam na to, i kad bih mogao, ponovo bih sve isto u─Źinio.”

No zbog pada Milo┼íevi─çevog re┼żima i me─Ĺunarodnog pritiska na novu vlast da ┼íto prije oslobodi sve politi─Źke zatvorenike iz zatvora u Po┼żarevcu oslobo─Ĺen je 2001. godine i u javnosti se odmah pojavio kao ┼żestok kriti─Źar me─Ĺunarodne zajednice i UNMIK-a, ukazuju─çi na korupciju u kosovskim institucijama.

Protesti, incidenti i uhi─çenja obilje┼żili su kako sam pokret Samoopredjeljenje tako i politi─Źku biografiju Albina Kurtija. U februaru 2007. dvojica aktivista Samoopredjeljenja poginula su, a jo┼í njih 80 je ozlije─Ĺeno, kada su rumunski policajci UNMIK-a ispalili plasti─Źne i gumene metke na prosvjednike. Tada je Kurti uhap┼íen a 2010. godine, osu─Ĺen na devet mjeseci zatvora. Ipak, ubrzo je pu┼íten na slobodu jer je Okru┼żni sud u Pri┼ítini uzeo u obzir vrijeme koje je ve─ç proveo u pritvoru. Sama presuda je u odre─Ĺenim krugovima, kako kosovskim tako i me─Ĺunarodnim, u─Źvrstila njegov status borca za ljudska prava i ikonu nenasilnog otpora.

O┼ítro je kritizirao dijalog izme─Ĺu Beograda i Pri┼ítine, kao i politiku srpskih du┼żnosnika, glasno se zala┼żu─çi za bojkot proizvoda iz Srbije na Kosovu. Prema njegovom mi┼íljenju, Briselski sporazum donio je “veoma dobre rezultate Srbiji, a Kosovu nikakve”. Na kosovskim izborima 2014. godine pokret Samoopredjeljenje osvojio je vi┼íe od 13 posto glasova i tako postao va┼żan faktor u politi─Źkoj strukturi Kosova.

Krajem novembra 2015.godine Kurti je u Pri┼ítini organizirao prosvjede protiv sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom i zahtijevaju─çi od vlade da odustane od njega. Tada su pripadnici kosovske policije upali u sjedi┼íte oporbenog pokreta Vet├źvendosje (Samoopredjeljenje), ─Źiji su zastupnici posljednjih sedmica paralizirali rad parlamenta u znak protesta protiv sporazuma sa Srbijom. U sjedi┼ítu su prona┼íli vo─Ĺu pokreta Albina Kurtija, koji se tamo uputio nakon odr┼żanog govora na prosvjednom skupu, i uhitili ga zajedno s jo┼í nekolicinom ljudi.

Kosovski parlament bit ─çe zauvijek zapam─çen po bacanju suzavca jer Albin Kurti je smatrao da samo tako mo┼że sprije─Źiti dono┼íenje odluka i paralizirati rad parlamenta. Zbog toga su mnogi zastupnici kosovskog parlamenta na posao dolazili nose─çi gas-maske.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

´╗┐