Ko su Kurtijevi kandidati za predsjednika Kosova?

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti predlo┼żio je na ju─Źra┼ínjem sastanku predsedni┼ítva te stranke nekoliko osoba za kosovskog predsednika, uklju─Źuju─çi, kako prenosi Indeksonlajn, pisca Red┼żepa Chosju i osumnji─Źenog za poku┼íaj ubistva advokata Azema Vlasija, Murata Ja┼íarija.

Chosja, koji se, kako navodi Indeksonlajn, pominje kao jedan od najozbiljnijih kandidata, nije blizak Demokratskom savezu Kosova (DSK) Ise Mustafe, prenosi Kosovo onlajn.

Re─Ź je o akademiku i aktivisti koji je zajedno sa aktuelnim kosovskim predsednikom Ha┼íimom Ta─Źijem u─Źestvovao u mirovnim pregovorima za okon─Źanje sukoba na Kosovu 1999. godine.

U telefonskom razgovoru za News24 u oktobru ove godine, Chosja je govorio o mogućnosti razmene teritorija kao rešenju za kosovsko pitanje, preneo je tada Kosovo onlajn.

Poznat je i po tome ┼íto je kritikovao protivnike OVK, kao i brojne kosovske i albanske politi─Źare i intelektualce, uklju─Źuju─çi pisca Ismaila Kadarea, Ibrahima Rugovu, Salija Beri┼íu, Fatosa Nanoa, Bajrama Kosumija i ─Źlanove Demokratskog saveza Kosova.

Kao drugi kandidat pominje se Murat Ja┼íari, brat jednog od najpoznatijih komandanata biv┼íe OVK, Ismeta Ja┼íarija ÔÇ×KumanoveÔÇť.

Ja┼íari je 2017. godine priznao da je pucao na advokata Azema Vlasija, navode─çi kao razlog ÔÇ×doga─Ĺaje iz osamdesetihÔÇť godina.

Ja┼íari je, kako su tada pisali mediji, navodno rekao da bi pucao i na tada┼ínjeg kosovskog premijera Isu Mustafu i Ta─Źija.

Kosovo onlajn prenosi da teško da će predlozi Kurtija biti usvojeni jer je DSK kao glavni uslov za ulazak u vladu izneo zahtev da dobije mesto kosovskog predsednika.

Kako se navodi, na dana┼ínjem sastanku Predsedni┼ítva DSK odlu─Źeno je da ako ovaj uslov ne bude ispunjen, DSK ne─çe potpisati koalicioni sporazum.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐