Ko su Kurtijevi kandidati za predsjednika Kosova?

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti predložio je na jučrašnjem sastanku predsedništva te stranke nekoliko osoba za kosovskog predsednika, uključujući, kako prenosi Indeksonlajn, pisca Redžepa Chosju i osumnjičenog za pokušaj ubistva advokata Azema Vlasija, Murata Jašarija.

Chosja, koji se, kako navodi Indeksonlajn, pominje kao jedan od najozbiljnijih kandidata, nije blizak Demokratskom savezu Kosova (DSK) Ise Mustafe, prenosi Kosovo onlajn.

Reč je o akademiku i aktivisti koji je zajedno sa aktuelnim kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem učestvovao u mirovnim pregovorima za okončanje sukoba na Kosovu 1999. godine.

U telefonskom razgovoru za News24 u oktobru ove godine, Chosja je govorio o mogućnosti razmene teritorija kao rešenju za kosovsko pitanje, preneo je tada Kosovo onlajn.

Poznat je i po tome što je kritikovao protivnike OVK, kao i brojne kosovske i albanske političare i intelektualce, uključujući pisca Ismaila Kadarea, Ibrahima Rugovu, Salija Berišu, Fatosa Nanoa, Bajrama Kosumija i članove Demokratskog saveza Kosova.

Kao drugi kandidat pominje se Murat Jašari, brat jednog od najpoznatijih komandanata bivše OVK, Ismeta Jašarija „Kumanove“.

Jašari je 2017. godine priznao da je pucao na advokata Azema Vlasija, navodeći kao razlog „događaje iz osamdesetih“ godina.

Jašari je, kako su tada pisali mediji, navodno rekao da bi pucao i na tadašnjeg kosovskog premijera Isu Mustafu i Tačija.

Kosovo onlajn prenosi da teško da će predlozi Kurtija biti usvojeni jer je DSK kao glavni uslov za ulazak u vladu izneo zahtev da dobije mesto kosovskog predsednika.

Kako se navodi, na današnjem sastanku Predsedništva DSK odlučeno je da ako ovaj uslov ne bude ispunjen, DSK neće potpisati koalicioni sporazum.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana