Škola za nogometne menadžere

Među šest polaznika stručne škole za nogometne menadžere Erding u Frankfurtu je Roland Benschneider. Nakon što je ovaj 31.godišnjak za 1.FC Köln odigrao jedanaest utakmica, došlo je do povrede koja je dovela do kraja njegove karijere. Za ovog, nekada profesionalnog nogometaša, prelazak u drugu oblast nije bio problem. „Dobio sam ponudu od SV Elersberg koji trenutno igra u Zapadnoj regionalnoj ligi. Trenutno sam sportski direktor kluba. Ovdje sam da bi stekao osnovno znanje koje mi je potrebno za poslove nogometnog menadžera“, kaže Benschneider.

Pored finansijskog poslovanja, pred budućim nogometnim menadžerima su i teme kao što su: sportsko pravo, upravljanje ljudskim potencijalima i marketing. Za polaznike školovanje ponekad predstavlja problem jer moraju obavljati i svoje svakodnevne poslove.

„Ponekad zaista nemam vremena. Posao kojim se bavim zahtijeva da sam u njega uključen 24 sata dnevno. Moram steći i teoretsko znanje. Međutim, ako se ipak izdvoji malo vremena, onda nema problema“, ističe Benschneider.

Nekada bilo – sada se spominjalo

Ranije su profesionalni nogometaši nakon okončanja karijere bez problema sjedali u menadžerske fotelje. Međutim, sportski klubovi danas sve češće traže stručnu obrazovanost.

Šef akademije, profesor Oliver Haas kaže: „Mislim da se pritisak na nogometne menadžere povećao. Za davanje kredita banke u međuvremenu traže određene uslove što nije jednostavno i što za klubove postaje sve komplikovanije”.

Institut za sport i turizam iz Düsseldorfa također nudi studij za nogometnog menadžera. Jednoipogodišnje školovanje u Düsseldorfu su završili Michael Preetz, aktuelni menadžer Hertha BSC i Stefen Kuntz, član uprave u 1. FC Kaiserslauter. Veći dio polaznika škole u Düsseldorfu nema veliku nogometnu karijeru. Riječ je o običnim studentima.

Eksperti smatraju da osobi koja završi školu za nogometnog menadžera nije jednostavno sjesti u menadžersku fotelju. Ono što je veoma bitno je znanje o procesima unutar samog kluba, pri čemu su u prednosti profesionalni nogometaši.

Jan Jerosch, šef odsjeka za sport i menadžment IST-a, Instituta za vanrdno studiranje kaže: „Aktuelna nogometna klika i njene neophodne veze će biti prisutni još neko vrijeme.”

To pokazuje uspješna menadžerska karijera Ulia Hoeneßa i Klausa Allofsa koji su bili uspješni njemački reprezentativci, ali su uspješni i kao menadžeri. I jedan i drugi su bez završenog fakulteta i određene kvalifikacije. Roland Benschneider: „Dosta su vezani za nogomet. Znaju procedure i kako funkcioniše jedna ekipa. Mislim da je to najvažnije. Klaus Allofs i Uli Hoeneß su osobe koje znaju šta treba raditi.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.