Internet rat: Hakeri protiv FBI

internetrat

FBI je blokirao jedan od najvećih sajtova za razmjenu video i audio materijala na internetu a njegove vlasnike uhapsili. Hakerska grupa Anonimus uzvratila.

Objavljeno je da je podignuta optužnica protiv sedam osoba koje se dovode u vezu sa sajtom Megaupload, koji je vlasnike autorskih prava oštetio za pola milijarde dolara.

U najvećoj akciji u borbi protiv piraterije na internetu, američko ministarstvo pravde i Federalni istražni biro onemogućili su pristup sajtu Megaupload a na Novom Zelandu su uhapšene dve a tri osobe su u bekstvu.

Korisnici interneta su mogli na sajtu da anonimno skidaju filmove i muziku, kršeći zakon o autorskim pravima.

U optužnici se navodi da su vlasnici autorskih prava na filmove i muziku na taj način oštećeni za pola milijarde dolara, dok je Megaupload kroz reklame i prodaju premijum pretplate zaradio 175 milliona dolara.

U optužnici se navode mejlovi koje su među sobom razmenjivala trojica vlasnika sajta, iz februara prošle godine, u kome oni raspravljaju kako da spriječe vladu da preuzme sajt.

Sedmorici optuženih preti dvadesetogodišnja zatvorska kazna a već im je zaplenjena imovina vrijedna 50 miliona dolara.

Gotovo istovremeno pošto je objavljena optužnica, grupa hakera koja sebe zove Anonimusi, srušila je sajtove američkog Ministarstva pravde i FBI, kao i nekolicine velikih muzičkih kompanija, kao osvjetu za zabranu Megauplouda.

Otvoreni sukob američkih vlasti sa internet zajednicom kulminirao je juče, kada je više desetina velikih sajtova predvođenih Vikipedijom zatvorilo svoje stranice, u znak protesta zbog najavljenog zakona o borbi protiv onlajn piraterije, ocjenjujući ga kao cenzuru slobodnog mišljenja.

Podršku je pružio i Gugl, koji nije zatvarao svoju stranicu, ali je linkom ukazao da se protivi predloženom zakonu, a protivljenje je izneo i najveći svijetski proizvođač softvera Majkrosoft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.