Koliko košta rođenje djeteta u BiH

Pelene, kreme, puderi, šamponi, flašice, odjeća, dekice, krevetić, nosiljka… spisak ode unedogled, a sve je to neophodno za bebu koja je, kao najveće bogatstvo u porodici, tek stigla na svijet. Rođenje djeteta najljepši je i najznačajniji događaj za roditelje, koji štede mjesecima kako bi priuštili sve što je potrebno.

Kako bismo istražili koliko je novca neophodno za kupovinu osnovnih stvari koje će bebu dočekati u kući, obišli smo tržne centre u kojima su cijene povoljnije nego u specijaliziranim buticima s opremom za bebe.

Tako smo došli do podatka da je samo za osnovno – krevetić, madrac, nosiljku, posteljinu, dekicu, peškir, kremu, šampon, vlažne maramice, pelene, flašicu, cuclu i odjeću (po tri bodija, benkice, gegice, kapice i siperčića) potrebno najmanje 500 KM.

Ako roditelji moraju kupiti i kolica, autosjedalicu, neki i izdajalicu za dojenje… za šta treba izdvojiti dodatnih 1.000 KM, troškovi na koje se budući roditelji trebaju pripremiti iznose oko 1.500 KM!

Goraždani Alda i Eldin Hadžić nedavno su postali roditelji. Emocije koje je izazvalo rođenje sinčića Alija nemaju cijenu, ali Alda kaže da su mladi bračni parovi danas prinuđeni da se dobro pripreme za najsretniji dan u životu.

– Počeli smo s adaptacijom sobe za sinčića i to nas je koštalo oko 500 KM, a onda je krenula kupovina opreme za bebu, kreveca, torbe, ljuljačke, odjeće, pa nam se od cifre zavrtjelo u glavi. Ležaj za Alija, s potrebnom opremom, koštao je oko 400 KM, nosiljka, torbe, podloge za presvlačenje oko 100, a kolica oko 200 KM – uz osmijeh priča Alda.

I roditelji u Kantonu Sarajevo trebaju izdvojiti najmanje 1.500 KM da bi osigurali osnovne stvari za bebu, navode majke okupljene na Facebook stranici „Klub trudnica i mama iz BiH“, ističući da cijene dječije opreme, koje u Sarajevu nisu najpovoljnije, ovise o kvalitetu i brendu.

Tako u jednoj radnji paket pelena košta 33 KM, bodiji su od osam do deset KM, cucla pet, kada za kupanje 20, flašica 16 KM, a bademova krema pet maraka. Kolica su od 200 do 1.500 KM, nosiljke 50, dok su cijene krevetića od 200 do 300 KM.

Korištena roba

Belma Šoljanin, predsjednica Udruženja trudnica i mama, ističe da roditelji najviše novca troše na pelene i mlijeko, ako majka ne doji dijete.

– Generalno, sve je papreno, od hrane do odjeće, koja često zna biti skuplja nego ona za odrasle – kazala je Šoljanin, dodajući da mame redovno prate akcije sa sniženjima.

I rodilje u Hercegovini ističu da je potrebno oko 1.000 KM za opremanje prve bebe. U jednom tržnom centru u Mostaru, gdje su cijene povoljnije nego u dječijim radnjama, krevetić se može kupiti za 220 KM, madrac za 67, nosiljka za 48, a posteljina za 20 KM. Dekica košta 25 KM, peškir osam, bodi pet do šest, benkica sedam KM, a gegice 11 maraka…

Mostarka Azra Gosto, koja je prije nekoliko dana na svijet donijela svoje treće dijete, djevojčicu Dalilu, kaže da za početak treba kupiti samo osnovno kako bi trošak bio niži. Također, ističe da se dosta stvari može pozajmiti ili se može kupiti korištena roba, što dosta majki prakticira.

– I ja sam pretjerivala s prvom bebom, a neke stvari u početku i ne trebaju. Sada imam dosta toga od prvo dvoje djece. tako da mi je za treću bebu, za ono osnovno, trebalo tek 100 KM – kazala nam je Gosto.

Samo osnovno

Hatidža Karailo, akušerka na Odjelu za ginekologiju i porodiljstvo Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru, svakoj rodilji po izlasku iz bolnice preporučuju da za početak uzme samo osnovne stvari za bebu.

– To su ivina mast, šampon, pelene, ulje i dvije-tri presvlake. Ništa više, jer ne treba gomilati. Flašice i cucle uopće ne preporučujemo, jer mi potenciramo da majke doje – kaže Karailo.

Papreno u Banjoj Luci

Oprema za novorođenčad u Banjoj Luci izuzetno je skupa. Novi kreveci koštaju između 500 i 900 KM, kolica od 129 KM do nevjerovatnih 990 KM, kade za kupanje beba oko 30 KM. Kvalitetne cucle i flašice mogu se kupiti u apotekama za 10 do 15 KM.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook