Koliko proteina bi trebalo unositi svakog dana

Protein je vitalni makronutrijent sastavljen od aminokiselina, koje su gradivni za različite telesne funkcije.

Protein koji se nalazi u svakoj ćeliji, tkivu i organu u našem telu obezbeđuje strukturu, olakšava komunikaciju između ćelija, transportuje molekule i gradi nove ćelije. Prisutan je u našoj kosi, koži, mozgu, jetri, tetivama…

Proteini nude mnoge zdravstvene beneficije, uključujući promociju sitosti, smanjenje žudnje za šećerom, pomoć u popravljanju i rastu mišića i ubrzavanje metabolizma.

Kao jedan od tri makronutrijenta koja su našim telima potrebna za energiju, proteini su jedinstveni po tome što naša tela ne skladište u rezervama kao što to čine ugljeni hidrati i masti. Zbog toga moramo osigurati da unosimo dovoljno proteina kroz ishranu kako bismo zadovoljili potrebe našeg tela.

Optimalni dnevni opseg proteina koji pojedinci treba da imaju kako bi osigurali najviše koristi od ovog esencijalnog nutrijenta je sledeći:

Odrasle žene: oko 46 grama proteina dnevno

Odrasli muškarci: oko 56 grama proteina dnevno

Međutim, ove preporuke mogu značajno da variraju u zavisnosti od različitih faktora kao što su starost, pol, nivo aktivnosti i opšte zdravlje.

Prema Taub-Dix-u, određene grupe često zahtevaju veće količine proteina:

Trudnice: Potreban im je dodatni protein da podrže rast fetusa

Stariji ljudi: Možda će im trebati više proteina da spreči gubitak mišića

Sportisti: Povećani proteini su potrebni za popravku i izgradnju mišićnog tkiva

Prilagođavanje unosa proteina individualnim potrebama može pomoći u optimizaciji zdravlja i fizičkih performansi, osiguravajući da svako dobije pravu količinu za svoju specifičnu situaciju.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.