Komitet EU ponovo izglasao liberalizaciju viza za građane Kosova

Komitet za građanske slobode Pravdu i unutrašnje poslove Evropskog Parlamenta (LIBE) izglasao je ponovo viznu liberalizaciju za kosovske garđane. Kako javlja izveštač Kosovo Onlajna iz Brisela, za ukidanje viznog režima je glasalo 49 poslanika iz ovog komiteta, 16 njih je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan.

Ovo je neophodan korak u proceduri odlučivanja o potpunom ukidanju viznog režima za građane Kosova. Evropski Parlament je već izglasao podršku za viznu liberalizaciju za kosovske građane, kako u komitetu LIBE tako i na plenarnoj sednici. Međutim, kako se objašnjava, današnje ponovljeno glasanje je rezultat neophodnosti da se potvrdi još jednom podrška ovom procesu od strane EP.

U julu 2018 godine Evropska Komisija je preporučila zemljama članicama ukidanje viznog režima za kosovske građane. Ova procedura treba da se izglasa kako u Evropskom Parlamentu tako i u Savetu ministara EU na nivou ministara unutrašnjih poslova.

Dok je Evropski Parlament u nekoliko navrata podržao preporuku o viznoj liberalizaciji, zemlje članice i dalje nisu uspele da usaglase stavove kako bi se ovo pitanje stavilo na glasanje.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana