KONAČNO JE POZNATO DA LI PROZORE TREBA DRŽATI OTVORENIM ILI ZATVORENIM NA VRUĆINI: Odgovor svi treba da čuju

Kada ljetnje vrućine dostigne vrhunac, u našim domovima može postati neprijatno vruće, posebno noću. Postaje primamljivo otvoriti prozore da uđe svjež vazduh, ali da li to treba da uradimo?

 

Šta je bolje uraditi tokom toplotnog talasa – otvoriti ili zatvoriti prozore?

 

Amin Al-Habaibeh, profesor na Univerzitetu Notingem Trent, rekao je za Independent da vrućina uglavnom dolazi od sunčevog zračenja i toplog vazduha. Važno je izbjeći efekat staklene bašte jer to povećava temperaturu u kući. Dakle, ako imate zatvoreun lođa, balkon ili zimski vrt, važno je da prozori budu otvoreni tokom dana i idealno je izolovati taj prostor od ostatka kuće.

 

Ukratko, Al-Habaibeh kaže da odgovor na pitanje da li treba da držimo prozore otvorene zavisi od tipa kuće i spoljne temperature.

„Otvorite prozore kada temperatura u kući postane viša nego napolju. U suprotnom, držite ih zatvorene“, napominje on.

Psiholog Lindzi Brauning se slaže da je bolje držati prozore zatvorene.

„Ne želite da spoljni vazduh ulazi u dom i zagrijava ga. Ali kada sunce zađe, spoljašnji vazduh će početi da se hladi. U ovom trenutku, odlična je ideja da otvorite prozore kako biste pustili povjetarac u spavaću sobu, pomozi joj da se ohladi i obezbijedi neophodnu cirkulaciju vazduha“.

Zaštitite sobe okrenute suncu od vrućine spuštanjem roletni i navlačenjem zavjesa tokom dana. Također se preporučuje da prozori budu zatvoreni ako imate klima uređaj kako bi hladniji vazduh mogao da cirkuliše, prenosi Index.hr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.