SLEDEĆE 4 STVARI MORATE ISKLJUČITI IZ STRUJE KAD POĐETE NA ODMOR: S frižiderom OBAVEZNO uradite ovo ako ste DUŽE ODSUTNI

Postoje 4 vrtse stvari koje treba da isključite kada idete putovanje, kako ne bi postojala verovatnoća da se u stanu ili kuci desi neka nepredviđena situacija.

4 stvari koje treba da isključite kada idete na odmor, Foto: Shutterstock

Kada krenete na odmor, dobro obratite pažnju kako ostavljate stan ili kuću, te obavezno proverite sve kućne aparate pre odlaska, kako ne bi došlo do nezgodna u vašem odsustvu. I dok neki smatraju da nije opasno ostaviti određene uređaje upaljenje, stručnjaci upozoravaju da takvo ponašanje nije uopšte bezbedno. Zato poslušajte sledeće smernice i idite na letovanje poptuno opušteno!

Neke aparate možete samo da isključite, a ostavite uključene u struju, dok druge morate da kompletno isključite iz struje, delom zbog bezbednosti, a delom i zbog uštede novca – jer neki od njih troše struju čak i kada su isključeni.

Sledeće aparate možete samo da isključite:

Klima – ovaj aparat vam, logično, neće trebati, i dovoljno je samo da je ostavite ugašenu dok ste vi na odmoru.

Bojler – Ne znamo da li ste od onih koji bojler pale po potrebi ili ga stalno držite isključenog (šta je od toga bolje pročitajte OVDE), ali u svakom slučaju ga pred polazak na odmor isključite.

Glavni ventil za vodu – Ovo vam neće prištedeti nešto puno novca što se tiče računa za vodu, ali uštedeće vam brdo ako se slučajno desi neka poplava, a zaista nije neki problem zavrnuti ventil pa ga odvrnuti kada se vratite, a bićete mirni.

Svetla – Ostavljanje uključenih lampi je čisto bacanje novca. Mnogi ljudi ostave bar jednu upaljenu lampu kako bi delovalo da je neko kod kuće, ali pametnije je da prosto zamolite nekog prijatelja ili komšiju da svrati ponekad do vašeg stana i uveri se da je sve u redu.

Sledeće aparate isključite i iz struje:

Sve aparate sa eksternim punjačem: dakle laptopove, konzole za igrice, punjače za telefone i ostale aparate. Svi oni konstantno vuku struju bez obzira na to da li je aparat koji treba da napune prikačen za njih ili ne.

Uređaje koje inače ostavljate na stendbaju ili nekom sličnom modu rada: Desktop računari, televizija, DVD i blurej aparati, radio ili bilo šta što radi na daljinac nikada nije sasvim isključeno dok ga ne izvučete iz struje.

Punjač
foto: Shutterstock
Modemi i ruteri: Oni baš u svakom trenutku vuku struju. Zato ih potpuno isključite iz struje, jer ne samo da ćete time prištedeti nešto para već ćete izbeći i scenario da vam neko hakuje Wi-Fi dok ste na odmoru.

Mali kućni aparati: Tosteri, blenderi, aparati za kafu, mikrotalasna i slične stvari. Svaki od tih aparata sa tajmerom je potencijalna opasnost i svakako bespotrebni sagorevač energije dok ste na odmoru.

Šta da radite sa frižiderom?

Ovo je jedna od najproblematičnijih stavki za većinu ljudi, i mnogi se pitaju da li ga je potrebno isključivati ili ne. Odgovor je jednostavan – ako inače u vašem kraju retko nestaje struja nema potrebe da ga isključujete, osim u slučajevima kada ćete biti odsutni duže od mesec dana.

(Stil / Zena / lifehacker.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.