Kongres i Senat SAD-a upoznati s Dodikovim glorificiranjem ratnih zločinaca

Pismo je u ime 12 udruženja, koja okupljaju žrtve, adresirano na ime Alceeja Hastingsa, predsjedavajućeg Helsinškog odbora – kongresmena te na ime kopredsjedavajućeg senatora Rogera Wickera.

Udruženja koja okupljaju žrtve rata u Bosni i Hercegovini uputila su dopis na adresu rukovodstva Helsinškog odbora Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, a vezano za sramotno ponašanje Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH očitovano kroz glorificiranje ratnih zločinaca i poricanje presuda međunarodnih sudova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pismo je u ime 12 udruženja, koja okupljaju žrtve, adresirano na ime Alceeja Hastingsa, predsjedavajućeg Helsinškog odbora – kongresmena, te na ime kopredsjedavajućeg senatora Rogera Wickera.

U dopisu se govori o činjenicama koje je utvrdio Haški tribunal u presudi Radovanu Karadžiću, te se skreće pažnja na Dodikovu agresivnu kampanju negiranja sudske istine i vrijeđanja osjećanja žrtava i porodica žrtava.

U rezolucijama 134 i 199 koje su usvojili Predstavnički dom i Senat SAD-a, potvrđena je privrženost SAD-a istini utvrđenoj presudama Haškog tribunala, te zaštiti prava žrtava.

U obje rezolucije genocid u Srebrenici opisan je kao jedinstven proces genocida koji je početak imao u aprilu 1992. i koji je finaliziran u julu 1995. godine, masovnim likvidacijama.

“Sa početkom u aprilu 1992. godine, agresija i etničko čišćenje koje su izvršile snage bosanskih Srba, s ciljem zauzimanja kontrole nad teritorijama, doveli su do masovnog priliva Bošnjaka na područje Srebrenice i okoline gdje su tražili utočište, a koje je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija proglasilo zaštićenom zonom u rezoluciji 819 od 16. aprila 1993.“, kaže se u tekstu rezolucije Kongresa i Senata.

Senator Wicker, na kojeg je naslovljeno pismo žrtava, boravio je u posjeti Bosni i Hercegovini u julu prošle godine, a u oktobru je imao izlaganje na temu stanja u BiH, naglasivši da ne može biti kompromisa kada je u pitanju zaštita ljudskih prava i vladavina prava.

“Agresivna kampanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH protiv presuda međunarodnih institucija upravo je nasrtaj na vladavinu prava, a vrijeđanje osjećanja žrtava i porodica žrtava grubi je atak na ljudska prava“, navode iz udruženja žrtava.

Wicker je, u svom zadnjem obraćanju pred Senatom o BiH, prije nekoliko mjeseci, podcrtao da Evropa i SAD moraju čvrsto djelovati u BiH u vezi sa onima koji podrivaju ovakve principe i da trebaju postojati sankcije za one koji to čine.

“Udruženja žrtava u potpunosti podržavaju pristup u kojem neće biti kompromisa kada su u pitanju elementarne demokratske vrijednosti i nadaju se zaštiti od agresivne kampanje koju provodi Milorad Dodik kao nosilac funkcije najviše izvršne vlasti protiv žrtava kao najugroženijih kategorija građana“, zaključuju iz udruženja.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana