Konjufca: Srbija postavila zamku sa 1.000 testova, Kosovo nije upalo u nju

Potpredsednik Samoopredeljenja i ministar spoljnih poslova Vlade Kosova u tehničkom mandatu Gljauk Konjufca je na RTV Dukadjini rekao da je Srbija želela da iskoristi testove na kronavirus koje je poslala, ali da Kosovo nije upalo u zamku, piše Telegrafi.

„Tih 1.000 testova nije ništa. Cilj Srbije je bio da Dačić drži govor u UN i kosovsku vladu proglasi rasističkom pod izgovorom da mi i testove doživljavamo kao etničko pitanje. Suprotno tome, Nemačka, Sjedinjene Države i Velika Britanija čestitale su Kosovu na ovoj akciji.

Ovo je bila zamka Srbije u koju nismo upali”, naveo je Konjufca.

Srbija je donirala Kosovu 1.000 testova na koronavirus, kao pomoć za Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini.

Ta donacija iz Srbije stiže nakon video konferencije pre dva dana na kojoj su, između ostalih, učestovali ministar zdravlja Srbije Zatibor Lončar i ministra zdravlja Kosova Arben Vitija.

Kako je za Kosovo Onlajn potvrdio izvor iz Vlade Srbije, Vitija je tokom konferencije izvestio da Kosovu nedostaju testovi, te je odmah nakon sastanka odlučeno da Srbija donira 1.000 testova i pomogne Kosovu u teškoj situaciji.

“Nakon video konferencije ministara zdravlja sa predstavnicima Kfora, uz posredovanje italijanskog Ministarstva spoljnih poslova, ustanovljeno je da Priština ima problem sa testovima, da nemaju gde da se nabave, pa je predsednik Vučić bez reči rešio da se Prištini pokloni 1.000 testova, kao pomoć Srbije u ovoj teškoj situaciji”, rekao je naš izvor iz Vlade Srbije koji je insistirao da ostane anoniman.

Vršilac dužnosti kosovskog ministra zdravlja Arben Vitia je takođe govorio zašto su prihvatili hiljadu testova iz Srbije.

„U sredu sam sa kolegom iz Srbije imao video-konferenciju u organizaciji ambasade SAD-a i Kfora. Razgovarao sam s njim i sa kolegama iz Albanije i Severne Makedonije. Između ostalog, izrazio sam spremnost da radimo na testiranju svakog građanina bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Bili su zainteresovani da nam mogu pomognu i ja sam prihvatio takvu ponudu kao dobar znak za testiranje svih građana i to neće biti samo za testiranje srpskih građana. Tu je pomoć pružio i ministar Jevtić. Dopremili smo i druge pomoćne materijale u srpske opštine”, rekao je on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.