Korisni savjeti: Jutarnje mučnine u trudnoći

Još uvijek se ne zna što tačno izaziva gađenje prema određenoj vrsti hrane u organizmu trudnice, ali stručnjaci kao najlogičnije objašnjenje navode promjene u nivou hormona (humani korionski gonadotropin) u krvi. On regulira rad estrogena i progesterona, spriječava menstruaciju, te održava trudnoću.

Njegova količina se svaka tri dana poveća za preko dva puta. Visok nivo ovog hormona pretjerano stimulira centre za mučninu u mozgu, koji također ubrzavaju potrošnju šećera u krvi, a to i pokreće osjećaj gladi i mučnine.

Neredovna i nezdrava prehrana, slatkiši, masna jela i meso također mogu izazvati napade mučnine. Kako bi ste olakšali sebi, poslužite se malim trikom. Pojedite koricu kruha prije nego što ujutro ustanete iz kreveta, a tokom dana, kada osjetite mučninu, grickajte kikiriki ili krekere. To će „upiti“ višak kiseline.

Jedite svježe voće, kuhano povrće i mliječne proizvode. Hrana bogata bjelančevinama uspješno suzbija mučninu. Pijte svježe cijeđene sokove od naranče i biljne čajeve, ali između obroka, nikako tokom jela, jer će vam to stvoriti osjećaj nadutosti. Mirišite limun, naranču i grejp, jer ti mirisi olakšavaju tegobe.

Ako su mučnine često praćene povraćanjem, uzimajte vitamine i minerale predviđene za trudnice. Nemojte ih piti na prazan želudac, jer većina ovih preparata sadrži željezo koje je „teško“ za želudac. Vitamin B6 u određenoj dozi također može olakšati tegobe. Druge lijekove protiv mučnine uzimajte samo ako vam ih propiše liječnik.

Pored kreveta uvijek držite vlažnu krpu i stavite je na oči ili čelo kad osjetite da vam nije dobro. Nosite sa sobom mentol bombone, jer vam i one mogu umiriti mučninu. Jedite manje obroke, ali češće, izbjegavajte masnu hranu, jedite hranu bogatu proteinima i pijte dosta vode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.