Korisni savjeti: Pravilnom ishranom do zdrave i lijepe kose

Lijepa kosa nije samo dar s neba. U većini slučajeva ona je rezultat pravilne prehrane i zdravog načina života. Zato, ako želite imati sjajnu i snažnu kosu, svakodnevno je nahranite neophodnim nutrijentima.

Biotin

Najvažniju ulogu u zdravlju kose igra biotin ili vitamin B7. Biotin sprečava gubitak kose i potječe njezin rast. Upravo zbog toga, biotin je čest dodatak šamponima i sredstvima za njegu kose. Sadrži ga pivski kvasac, kruh, banane, gljive, kikiriki te neke vrste povrća kao što su cvjetača, blitva i mrkva.

Biotin se koristi ne samo za poboljšanje kvalitete kose, nego i za liječenje akni, lomljivih noktiju, dijabetesa, ekcema i dermatitisa.

Vitamin B5

Vitamin B5, ili pantotenska kiselina, poznat je kao antistres vitamin. Nužan je za pretvaranje hrane u energiju, stvaranje crvenih krvnih stanica, proizvodnju antitijela i regulaciju rada hormona.
Vitamin B5 jača kosu i potječe njezin rast. Njegov nedostatak u organizmu može izazvati gubitak kose, upozorava Alternativa za vas.

Dobar izvor ovog vitamina  integralne su žitarice i mahunarke, mlijeko, grašak, banane, naranče, brokula, kikiriki, rajčica i paprika.

Vitamin B12

Vrlo je često da ljudi koji pate od gubitka kose, imaju i manjak vitamina B12. Vitamin B12 neophodan je za normalno funkcioniranje organizma – pretvara hranu u energiju, sudjeluje u proizvodnji krvnih stanica i molekula RNA i DNA.

Vitamin B12 potječe zdravlje vlasišta i korijena kose. Osim toga, ovaj vitamin sprečava DHT (di-hidro testosteron) koji usporava rast kose kod muškaraca i ima razarajući učinak na folikule kose. Ovaj važni vitamin većinom se nalazi u proizvodima životinjskog porijekla. Ako ste vegetarijanac ili vegan, ozbiljno razmislite o suplementaciji vitaminom B12.

Vitamini A, C i E

Vitamini A, C i E ili takozvani vitamini antioksidanti, također su povezani sa zdravljem kose. Oni poboljšavaju rad kompletnog organizma i oslobađaju resurse neophodne za zdravlje kose. Vitamini A, C i E stimuliraju obnavljanje stanica i zdravlje vezivnog tkiva. Dijeta bogata ovim vitaminima osigurat će snagu i zdravlje Vaše kose.

Uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem i integralnim žitaricama najbolji je izvor ovih nutrijenata. Ako u Vašoj prehrani nedostaju ovi nutrijenti, nadoknadite ih kvalitetnim dodacima prehrani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.