Korupcija na Kosovu: Institucije više pričaju nego što rade


Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, koja inače predsjedava ovim savjetom, navela je da se predmeti koji su povezani s korupcijom moraju tretirati sa većim intezitetom, i okončati.

“Kašnjenja će uticati na povjerenje građana u naše institucije. Građani Republike Kosova su glavni saveznici u borbi protiv korupcije… Oni koji ukazuju na krivična djela korupcije, takozvani “whistleblowers”, treba da se ohrabre da nastave da izvještavaju institucije i medije. Danas nema patriotizma i većeg poštovanja naše države i njene budućnosti od izvještavanja i utvrđivanja djela koja su povezana sa korupcijom”, kazala je ona.

Ona je dodala da borba protiv korupcije u zdravstvu i u obrazovanju mora da bude prioritet institucija.

Visok stepen korupcije i organizovanog kriminala često su potencirani u Izvještaju o napretku Evropske komisije i drugih međunardonih organizacija.

Premijer Kosova Isa Mustafa kaže da Kosovo nije izgradilo potrebne zakonske i moralne kriterijume kako bi se borilo protiv ove pojave. On je naglasio da je korupcija prisutna kako u centralnim institucijama, tako i u onim lokalnim, te u obrazovanju, zdravstvu i dr.

“Ne možemo da se borimo protiv korupcije tražeći ‘velike ribe’, kao što smo radili do sada, zato što smatramo da je ‘velika riba’ svaki čovjek koji je korumpiran”, kazao je Mustafa.

Američki ambasador Greg Delawie poručio je kosovskim vlastima da je potrebno više rada za borbu protiv korupcije.

“Od mog dolaska ovdje nisam tajno držao moje prioritete, i rekao sam da želim da radim zajedno sa vladom i građanima Kosova kako bi se ojačala vladavina zakona, unaprijedila regionalna bezbjednost i promovisao ekonomski rast. Unapređenje u svim ovim oblastima je od suštinskog značaja za Kosovo, a kako bi ono postalo član svih institucija i euroatlanskih grupa”, naglasio je američki ambasador.

Ali način na koji zvaničnici Kosova izvještavaju pred ovim Savjetom, meta je kritika predstavnika civilnog društva. Petrit Zogaj iz pokreta Folj u izjavi za RSE kaže da Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije treba da bude funkcionalniji na tom polju.

“Ne treba da bude jedan savjet u kojem institucije dođu i pričaju o problemima, već je potrebno da se ti probleme u savjetu rješe. Nažalost, institucije koje su unutar ovog savjeta i ljudi koji se nalaze u njemu, pokazuju njihovu lenjost u tom poslu”, kazao je on.

Amra Zejneli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.