Kosovo do kraja godine ostaje bez marinaca

Agencija NOA navodi, a prenosi RTS, da najava povlačenja američkih vojnika iz baze Bondstil može da bude alarm nestabilnosti na Kosovu.

Predsednik Američko-albanske građanske lige Džo Diogardi i još nekoliko albanskih lobista razgovarali su o tom pitanju sa predsednikom Odbora za oružane snage u Predstavničkom domu Kongresa Bakom Mekeonom.
 
Zvaničnici Lige insistirali su da se povlačenje američkih vojnika odloži do reševanja situacije na severu Kosova, navodeći da su oni “jedina prava prepreka ekspanzionističkim ciljevima Srbije”.
 
Odlazak Amerikanaca sa Kosova znači i napuštanje baze Bondstil kod Uroševca.
 
Velika baza kod Uroševca postala je “finansijski teret” Americi, pa se novim vojnim budžetom i strategijom u regionu predviđa njeno gašenje.
 
Američke diplomate navele su da SAD ne želi da “drži više od onoga što je neophodno”, posebno u regionima koji “više nisu tako visoko na listi američkih prioriteta”.
 
Albanski lobisti u SAD žele da Amerikanci tu bazu predaju Turcima, koji su “odani saveznici” Kosova.
 
Baza Bondstil izgrađena je juna 1999. godine, odmah po dolasku američkih marinaca na Kosovo. Šatore, koje je postavila prethodnica snaga SAD, u nekoliko narednih godina zamenile su montažne kućice.
 
U vezi sa ovom bazom pominje se nekoliko nikada razjašnjenih kontroverzi, poput izveštaja Saveta Evrope iz 2005. godine u kojem je Bondstil opisan kao “mali Gvantanamo”, jer su se tu, navodno, odvijale prilično mutne radnje u vezi sa osobama osumnjičenim za radikalni islam.
 
U maju 2001. godine, iz Bondstila je pobegao Fljorim Ejupi, osumnjičen da je postavio bombu koja je eksplodirala ispod autobusa “Nišekspresa” kod Podujeva i ubila 11, a ranila 40 putnika, Srba.
 
Iz Bondstila je u Nemačku, prebačen i Ramuš Haradinaj, tajno, kada je ranjen u obračunu sa rivalskim klanom Musaj, a američki policajci su, tom prilikom, sa mesta okršaja odneli sav dokazni materijal.
 
Izvor: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.