Kosovo dobija svoju Vojsku: Parlament izglasao transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga

Kako piše „Gazeta eksppres”, za formiranje Ministarstva odbrane glasalo je 101 od 102 prisutna poslanika.

Formiranje Oružanih snaga Kosova zahtjevaće promjenu Ustava.

Kosovski parlament je nepsoredno nakon početka rasprave o tri vladina prijedloga zakona o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku, sa 101 glasom “za” izglasao prvi zakonski akt, a očekuje se glasanje o druga dva. Nakon što je prihvaćen prijedlog opozicije da to bude prva tačka današnjeg zasjedanja, poslanici Srpske lise napustili su sjednicu.

Nakon dužeg vremena poslanici su na putu da postignu jedinstvo na pitanju transformacije KBS u vojsku Kosova. Pitanje transformacije KBS je jedino pitanje koje ujedinjuje kosovsku vlast i opoziciju. Opozicija, koja, inače, bojkotuje sjednice parlamenta, danas prisustvuje sjednici. Ministar KBS Rustem Berisha je rekao da je prijedlog zakona o Ministarstvu odbrane sačinjen u skladu sa ustavnim normama.

– Izrada i postupak za Ministarstvo odbrane obavljeni su u skladu sa ustavnim normama. Ovaj nacrt zakona predviđa transformaciju ministarstva KBS. Ministarstvo odbrane vrši svoja ovlašćenja u skladu sa Ustavom. Ministarstvo odbrane biće sastavljeno od državnih službenika i vojnog osoblja – rekao je Berisha, preneo je portal Lajmi.net.

Poslanik opozicionog Samoopredjeljenja, Rexhep Selimi, je za skupštinskom govornicom rekao da taj pokret u suštini podržava predložena zakonska akta o transformaciji KBS. Međutim, rekao je, bilo bi prikladno da skupština utvrdi i priedlog o formiranju oružanih snaga Kosova. Selimi je dodao da je Samoopredjeljenje oduvjek podržavao tansformaciju i unapređenje KBS u vojsku. Rekao je i da niko od poslanika ne treba da protivnik formiranju kosovske vojske.

Šef parlamentane grupe najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Avdullah Hoti, je u raspravi o transformaciji KBS rekao da protiv toga mogu da budu samo oni koji su protiv NATO.

– Istorijski, Kosovo se u ratu samo branilo. Sada želimo da moderna vojska bude zajedno sa našim partnerima da se branimo – rekao je Hoti, koji smatra da se napori te stranke na formiranju vojske ne mogu znemariti, preneo je Lajmi. Inače, u raspravi o stavljanju pomenutih zakona na dnevni red kao prvu tačku, što je tražila opozicija, došlo je do manjeg verbalnog sukoba između premijera Ramusha Haradinaja i zamjenika predsjednika parlamenta Xhavita Halitija.

Nakon što u prvom glasanju taj prijedlog nije prošao, Haradinaj je Halitiju dobacio “ponovi glasanje, ili si možda zaspao”, na šta mu je zamjenik predsjednika parlamenta odgovorio da gleda svoja posla.

– Nema potrebe da se pravi šou u radu parlamenta, ja nisam ničija krpa, a ni član vlade – rekao je Haliti.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana